Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Örtig fläskkotlett med balsamicoglaze, foliebakad mangold och råstekt potatis

Genom att tillaga fläskkotletterna med benet kvar blir köttet extra smakrikt. I den här rätten får fläskkotletterna sällskap av krispig potatis, söt balsamicoreduktion, mjäll mangold och syrlig majonnäs. Den höga syran i majonnäsen skapar en bra kontrast mot den mastiga och ganska salta rätten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg mangolden med olivoljan, salt och peppar på ett dubbelt lager aluminiumfolie och vänd runt så att alla blad täcks med ett tunt lager olja. Vik över folien och gör ett tätt paket. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
  3. Skala och skiva potatisen tunt. Stek potatisen i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de tjockare skivorna blivit mjuka och de tunnare blivit krispiga. Peppra ordentligt.
  4. Stek under tiden kotletterna. Salta och peppra köttet. Stek kotletterna i oljan i en stekpanna i omgångar på hög värme med krossade vitlöksklyftor och hela rosmarinkvistar. Ös vätskan över köttet med en sked under tiden. Lägg över köttet på ett fat när det är genomstekt. Sänk värmen något och slå på balsamvinäger i stekpannan. Låt koka ner under omrörning tills konsistensen tjocknar och börjar likna en glaze. Häll det sedan över köttet.
  5. Rör ner äppelcidervinäger i majonnäsen tills den fördelats jämt. Smaka av och sikta på en hög syra, tänk på att den blir mycket mildare tillsammans med det salta köttet och potatisen.
  6. Servera fläsket på en bädd av potatis, mangold och majonnäs.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 200 g mangold eller färsk bladspenat
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 800 g fast potatis
  • 2 msk smör
  • 4 fläskkotletter med ben
  • 2 msk matolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kruka rosmarin
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl majonnäs
  • aluminiumfolie
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3260 kJ / 779 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB