Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Örtgratinerad aubergine med mozzarella och sardellmajonnäs

Aubergineskivor gratineras med ett grönt örttäcke med smak av persilja, basilika och de italienska ostarna mozzarella och parmesan. Bjud med en hemslagen sardellmajonnäs! Hittar du ingen sardellcrème, så ersätt med finhackade sardellfiléer.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär auberginen på längden i ca 2 cm tjocka skivor. Picka dem med en gaffel. Pensla snittytorna med hälften av olivoljan. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. 
  3. Skala vitlöken och plocka örterna.
  4. Mixa vitlök och örter med resten av oljan med stavmixer eller i en matberedare till en fast röra. Tillsätt ströbröd och parmesan. Fortsätt mixa till ett "smul". Tillsätt ev lite mer olja om det känns för torrt.
  5. Fördela brödsmulet över aubergineskivorna. Bryt mozzarellan i små bitar och lägg på. 
  6. Gratinera i mitten av ugnen tills auberginen känns mjuk och osten fått lite färg, ca 20 minuter. 
  7. Sardellmajonnäs: Vispa ihop äggulan med senap, sardellcrème och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under fortsatt vispning. Skala och finriv vitlöken. Rör ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera auberginen med sardellmajonnäsen.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri mozzarella.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mozzarella och parmesan mot mjölkproteinfria alternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 små auberginer (à ca 600 g)
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 mozzarellaost (à 125 g)
Sardellmajonnäs
  • 1 rumsvarm äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk sardellcrème på tub
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 dl olja
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2858 kJ / 683 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept