One pot lasagne med linser och svamp

One pot lasagne är en förenklad variant av den populära pastagratängen som görs direkt i en stor gryta eller kastrull. Här gör vi en lakto-ovo-vegetarisk lasagne med linser, nötter och svamp som får sällskap av pasta, tomatsås och ost.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2024

Ingredienser
4 portioner
250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 dl valnötter
6 soltorkade tomater i olja
2 msk olivolja
1 förp tomatsås eller pizzasås (à 400 g)
1 msk konc grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1 dl torkade röda linser
4 dl vatten
400 g färska lasagneplattor
250 g mozzarella
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
chiliflakes
sallad (till servering)
Gör så här
00:05:00
00:05:00
00:05:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2551 KJ / 610 kCal
Fett37 g
Salt5.8 g
Kolhydrater41 g
Protein25 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
21 stGjorde också bara på 1 paket (200g) lasagneplattor! Räckte absolut! Gillar "crunchet" som valnötterna ger, men smaken är ju olika. Lite kul recept tycket jag allt! 6 mindre portioner, bra i matlådan.
Cecilia
Läste på i kommentarerna först och halverade mängden lasagneplattor vilket blev perfekt. Ändrade annars inget förutom att byta tomatsåsen mot en arrabiata vi hade hemma och även hälla i den sista halvdecilitern matgrädde i paketen, kommer att blanda i chiliflingor samtidigt med lasagnebitarna nästa gång för att få en jämnare smak i hela kastrullen. Annars var vi mycket nöjda med konsistens och smak. Det blev 5 lagom stora portioner.
Yasmin
Gjorde enligt receptet, mycket gott!
Filip
Väldigt gott. Hade i chiliflakes och sambal. Tog mindre vätska efter ha läst kommentarerna, det borde jag inte gjort. Blev lite torrt. Uteslöt nötterna.
Annika
Det blev jättegott. Tog bara ett paket pasta som jag läst att andra gjort. Tillsatte liten skvätt soja, balsamvinäger, hackade soltorkade tomaterna i mindre bitar och nypa socker.. oregano och färsk basilika. Serverade med parmesan och olivolja. Blev supergott
Emilia
Perfekt precis som det är!
Julia
4dl vatten? Blev lasagne-soppa med brända bitar på toppen
Sanne paxillus
Skippa nötterna! Annars rätt så gott!
Emil
Det var enkelt och blev väldigt gott! Jag använde torra lasagneplattor (ca 250 gram), så jag behövde låta dem puttra längre än receptet sa och passa att inte saker brändes fast i botten. Till nästa gång ska jag ta ännu färre plattor (eller mer linser och vätska), för det blev för kompakt med pasta i mitten. På sant studentvis skippade jag svamp, nötter och soltorkade tomater, och gjorde min egna tomatsås på krossade tomater och kryddor. Hade dessutom ingen mozzarella så fick bli riven hushållsost. Det smakade bra ändå!
Zoé
Detta föll mig helt i smaken! Jag gjorde som många skrivit i tidigare kommentarer endast med ett paket lasagne. Det blev lagom mycket pasta mycket för mängden sås tycker jag.
Jessica