Oliv- och citronpasta med serranoskinka
En pasta fylld av medelhavssmaker som serranoskinka, gröna oliver, manchegoost och krispiga mandlar. Pastan piffas upp av den aromatiska syrligheten från citronskalet och den gröna spenaten.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 6 2017
Ingredienser
4 portioner
4 port tagliatelle
235 g gröna oliver
1 citron
150 g manchegoost
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat
salt
peppar
200 g serranoskinka (gärna jamon serrano)
100 g saltrostade mandlar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3338 KJ / 799 kCal
Fett41 g
Salt4 g
Kolhydrater68 g
Protein37 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hej Johanna! De senaste åren har Kalifornien drabbats av en extrem torka, den värsta på nästan tusen år. Särskilt allvarligt är det eftersom Kalifornien är en region som globalt sett är en viktig livsmedelsproducent, exempelvis produceras 80 procent av världens alla mandlar här. Såväl lagstiftare, livsmedelsproducenter, jordbrukare och invånare är påverkade av vattensituationen i Kalifornien. Det finns en historisk och komplex lagstiftning runt vatten i regionen, som är under lupp och kommer stramas upp ytterligare för att komma tillrätta med de utmaningar som man står inför. Vi på ICA för en dialog med våra leverantörer av sötmandel, som tar vattenfrågan på största allvar. Leverantörerna arbetar på många olika sätt för att säkerställa en effektiv och hållbar hantering av vatten. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2017-02-13Suveränt gott! Bra komposition av smaker, går fort och lätt att tillaga. De saltrostade mandlarna var pricken över i. En brasklapp dock att ICA borde se över ursprungsland för mandlar över lag och försöka köpa in från andra länder än USA (Kalifornien) där odlingen orsakar stor miljöpåverkan.
Johanna
2017-02-11