Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nordafrikansk lammgryta med saffransris och nöthack

Den heta chilipasten harissa sätter fart på denna värmande gryta med lamm, linser och paprika. Bryt av hettan med sötsyrlig mango chutney och färgglatt saffransris. Strössla med nötter, kokos och russin. En härlig bjudrätt som gästerna sent kommer att glömma!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gryta: Skär lammet i ca 2x2 cm stora bitar. Bryn dem i 2 msk olja (för 4 port) i en rymlig gryta tills de får färg.
  2. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, koriander och kardemumma. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt vatten, fond, vitlök, harissa och kanelstänger. Koka upp och sjud i ca 30 minuter under lock.
  4. Skala steklökarna och dela på mitten. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  5. Lägg i lök, paprika och linser i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 40 minuter under lock, tills köttet är mört. Smaka av med salt.
  6. Saffransris: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk olja (för 4 port) på låg värme ca 3 minuter i en kastrull, utan att den får färg.
  7. Tillsätt ris och saffran, låt fräsa ytterligare någon minut. Häll på vatten och koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  8. Kokosblandning: Blanda mandel, kokos och russin.
  9. Till servering: Servera grytan med saffransris, mango chutney och kokosblandningen. Garnera med koriander.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden, i övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Lammgryta
  • 500 g lammstek
  • rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 7 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk harissa
  • 2 kanelstänger
  • 250 g gula steklökar
  • 2 röda paprikor
  • 2 dl torkade gröna linser
  • salt
Saffransris
  • 1 gul lök
  • 3 dl basmatiris
  • 1/2 g saffran
Kokosblandning
  • hackad mandel
  • kokos
  • russin
Till servering
  • mango chutney
  • korianderblad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2128 kJ / 508 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept