Nordafrikansk lammgryta med saffransris och nöthack

126
3
Nordafrikansk lammgryta med saffransris och nöthack

Den heta chilipasten harissa sätter fart på denna värmande gryta med lamm, linser och paprika. Bryt av hettan med sötsyrlig mango chutney och färgglatt saffransris. Strössla med nötter, kokos och russin. En härlig bjudrätt som gästerna sent kommer att glömma!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Nordafrikansk lammgryta med saffransris och nöthack

Ingredienser

4 portioner

Lammgryta

500 g lammstek
rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk mortlad kardemumma
7 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
2 skivade vitlöksklyftor
1 - 2 msk harissa
2 kanelstänger
250 g gula steklökar
2 röda paprikor
2 dl torkade gröna linser
salt

Saffransris

1 gul lök
3 dl basmatiris
1/2 g saffran

Kokosblandning

hackad mandel
kokos
russin

Till servering

mango chutney
korianderblad

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden, i övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

126

Kommentarer

Mats

2022-09-17

Mycket gott👍

Stina

2021-01-04

Supergott. Gjorde som tur var dubbel sats :).

Anja

2015-11-23

Riktigt gott. Fick inte tag i harissa med kokade med en hel chili istället. Med alla tilltugg funkar det bra som bjudmat.

Näringsvärde per portion

Energi 2128 KJ / 508 kCal
Fett 9 g
Salt 1 g
Kolhydrater 72 g
Protein 30 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden