Nordafrikansk lammgryta med saffransris och nöthack
Den heta chilipasten harissa sätter fart på denna värmande gryta med lamm, linser och paprika. Bryt av hettan med sötsyrlig mango chutney och färgglatt saffransris. Strössla med nötter, kokos och russin. En härlig bjudrätt som gästerna sent kommer att glömma!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015
Ingredienser
4 portioner
Lammgryta
500 g lammstek
rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk mortlad kardemumma
7 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
2 skivade vitlöksklyftor
1 - 2 msk harissa
2 kanelstänger
250 g gula steklökar
2 röda paprikor
2 dl torkade gröna linser
salt
Saffransris
1 gul lök
3 dl basmatiris
1/2 g saffran
Kokosblandning
hackad mandel
kokos
russin
Till servering
mango chutney
korianderblad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2128 KJ / 508 kCal
Fett9 g
Salt1 g
Kolhydrater72 g
Protein30 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt god gryta. Alla vi bjuder den på älskar den
Mikael
2024-11-14Mycket gott👍
Mats
2022-09-17Supergott. Gjorde som tur var dubbel sats :).
Stina
2021-01-04