Nordafrikansk lammgryta
Långkok för lediga dagar: den här nordafrikanska lammgrytan kräver lite kärlek, men resultatet är väl värt väntan. Och när grytan väl står på plattan, så går det ju faktiskt av sig självt!
Ingredienser
4 portioner
ca 800 lammgrytbitar eller lammrygg skuren i bitar
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar stjälkselleri
1 1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
1/2 g saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
5 dl kalvbuljong (vatten och kalvfond)
150 g torkade aprikoser
1 dl skalad mandel
1 msk pressad citronsaft
sambal oelek
salt
1 kruka koriander
Till servering
couscous
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3498 KJ / 836 kCal
Fett35.2 g
Salt2.8 g
Kolhydrater83.8 g
Protein40.1 g
Kommentarer
Väldigt spännande smaker som gifter sig perfekt med lammköttet. Valde bort den färska koriander. Tog chiliflakes istället för pulver.
Sandra
2024-09-07Har bytt ut lammet mot dovhjort, vilket fungerar alldeles utmärkt. Aprikoserna brukar vi oftast skära i mindre bitar, eller ersätta med sultanrussin.
Emil
2023-11-07Jättegott! Hade i lite creme fraiche och grädde för att runda av smaken!
Maarja
2023-09-03