Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Maqlobeh – Arabisk risrätt med lammkött

Maqlobeh, eller Kepseh, är en arabisk risrätt som är lika god som vacker att se på – till utseendet påminner det lite om en tårta! Riset varvas med kryddig lammgryta, kikärtor och friterad aubergine.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Köttgryta: Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla chilin. Dela tomaterna, krama ur kärnorna och skär tomatköttet i små tärningar.
  2. Fräs löken i oljan i en stor gryta och dra av från värmen. Lägg i köttet, vitlöken, chilin, tomaterna, 7 kryddor, spiskummin, koriander, peppar och hälften av saltet i grytan. Rör om och häll på vatten så att det täcker.
  3. Koka upp och avlägsna skummet med en sked i omgångar tills det slutar skumma. Tillsätt resten av saltet och koka sakta ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Smaka av med salt.
  4. Ris: Lägg riset i en sil och skölj med kallt vatten. Rör om då och då. När vattnet är klart så läggs riset i ljummet vatten med salt i 30 minuter.
  5. Koka de delade kikärtshalvorna i vatten ca 10 minuter och häll av dem i ett durkslag.
  6. Ansa och skiva auberginerna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Häll rapsoljan i en kastrull och hetta upp till 180˚C.
  7. Fritera aubergineskivorna i oljan i omgångar så att de får fin färg, lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
  8. Skala och hacka löken och fräs den i 1 msk av friteringsoljan (för 4 port) i en stekpanna. Dra av från värmen och blanda ner kikärtshalvorna.
  9. Sila köttgrytan genom ett durkslag så att buljongen hamnar i en bunke. Spar buljongen till riskoket.
  10. Varva kikärtsblandning, aubergine och kött i en vid kastrull och pressa lätt. Låt riset rinna av. Fördela det ovanpå och häll över buljongen tills det precis täcker (tillsätt vatten om inte buljongen räcker).  Koka upp under lock och sänk värmen. Riset är klart efter ca 15 minuter. Dra av från värmen och låt dra under lock ca 20 minuter.
  11. Vänd upp riskastrullen på ett fat så att aubergine, kikärter och kött kommer överst.
  12. Till servering: Servera med sallad och yoghurt.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt att servera till.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 4
Köttgryta
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gröna peppar
  • 2 tomater
  • 2 msk olja
  • ca 1 kg lammgrytbitar
  • 1 msk sju kryddor
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 1/2 tsk svartpeppar från kvarnen
  • 1 tsk salt
Ris
  • 3 dl basmatiris
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl torkade kikärtshalvor
  • 2 auberginer
  • ca 2 1/2 dl rapsolja
  • 1 gul lök
Till servering
  • sallad
  • yoghurt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3556 kJ / 850 kCal