Nordafrikansk lammgryta

Långkok för lediga dagar: den här nordafrikanska lammgrytan kräver lite kärlek, men resultatet är väl värt väntan. Och när grytan väl står på plattan, så går det ju faktiskt av sig självt!

Ingredienser
4 portioner
ca 800 lammgrytbitar eller lammrygg skuren i bitar
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar stjälkselleri
1 1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
1/2 g saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
5 dl kalvbuljong (vatten och kalvfond)
150 g torkade aprikoser
1 dl skalad mandel
1 msk pressad citronsaft
sambal oelek
salt
1 kruka koriander
Till servering
couscous
Gör så här
02:00:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3498 KJ / 836 kCal
Fett35.2 g
Salt2.8 g
Kolhydrater83.8 g
Protein40.1 g
Kommentarer
12 stVäldigt spännande smaker som gifter sig perfekt med lammköttet. Valde bort den färska koriander. Tog chiliflakes istället för pulver.
Sandra
Har bytt ut lammet mot dovhjort, vilket fungerar alldeles utmärkt. Aprikoserna brukar vi oftast skära i mindre bitar, eller ersätta med sultanrussin.
Emil
Jättegott! Hade i lite creme fraiche och grädde för att runda av smaken!
Maarja