Mustigt rågbröd | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mustigt rågbröd

Här kommer ett supergott och nyttigt julrågbröd med smak av citron och kummin. Tillsätt kummin, citronsaft och flytande honung. Brödet blir riktigt saftigt och gott. En uppdaterad svensk klassiker att starta dagen med.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Häll rågmjölet i en bunke som tillhör en köksmaskin. Koka upp vattnet och häll det över mjölet och rör om. Täck bunken med en bakduk eller plastfolie. Låt stå tills det svalnat.
  2. Mortla kumminen med saltet. Pressa citronen.
  3. Rör ner kryddsaltet, citronsaften, honungen och jästen i det skållade mjölet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen ca 10 minuter. Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk (gärna grovt rågmjöl) och knåda den. Dela degen i 2 delar och baka ut till ovala bröd. Vänd dem i rågmjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  6. Låt bröden kallna inlindad i bakdukar på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Tips

Skåra brödet lätt med en vass kniv innan det gräddas.

Inte tid för jäsning och utbakning? Baka denna Lingonlimpa med gräddfil som sköter sig själv i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 3 dl grovt rågmjöl (165 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk kummin
  • 2 tsk salt
  • 1 citron (1 citron motsvarar 3 msk saft)
  • 1 msk flytande honung
  • 25 g färsk jäst
  • ca 9 dl vetemjöl special (ca 500 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4983 kJ / 1192 kCal