ÖVER 60 MIN | Medel

Julbröd med frukt och nötter

Ett riktigt gott julbröd med russin, aprikoser, valnötter och hasselnötter – allt som hör vintersäsongens smaker till! Receptet är enkelt att baka och passar såväl vana som ovana bagare.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka valnötterna grovt. Blanda aprikoser, russin, hasselnötter och de hackade valnötterna. Rör ner mjölsorterna.
  2. Värm vatten i en kastrull till fingervarmt (37°C). Tillsätt salt och jäst i kastrullen.
  3. Tillsätt jästblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg i ca 5 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  5. Arbeta degen lätt på mjölat bakbord och forma till ett runt bröd. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper eller i en jäskorg i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Grädda brödet i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Recept och bild i samarbete med Kungsörnen.

Tips

Hacka aprikoserna om du gillar små bitar frukt i ditt bröd.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 4 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 25 g jäst