Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rågbullar med kavringsmak

Till jul och andra högtider passar detta recept på bröd med smak av kavring perfekt. Rågbullarna gör du av rågmjöl och vetemjöl och smaksätter med bland annat kummin och sirap!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37˚C. Rör ut jästen i vattnet.  Blanda ner matfettet (fast matfett smälts i vattnet). Stöt kumminen med saltet i en mortel och rör ner det, sirap och ättikssprit.
  2. Tillsätt rågmjölet och nästan allt vetemjöl, arbeta degen ca 5 minuter. Täck degen med bakduk och låt den jäsa ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta den med ev. resten av mjölet. Dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en längd ca 40 cm. Dela varje längd i 10 lika stora delar (för 20 st bullar). Lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225˚C.
  5. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

För alla

Rågbullarna innehåller gluten men är fria från ägg.
Laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 20 st
  • 50 g färsk jäst
  • 6 dl vatten
  • 1/2 dl flytande matfett eller fast smör eller margarin (1/2 dl flytande matfett fotsvarar 50 g fast smör eller margarin)
  • 1 msk kummin
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl sirap (gärna brödsirap)
  • 2 tsk ättiksprit
  • 12 dl fint rågmjöl
  • ca 4 dl vetemjöl special
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 736 kJ / 176 kCal