Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grovt potatisbröd

Hembakat bröd som du kan använda upp överbliven, kokt potatis i. Skållningen av rågmjölet dagen innan ger ett saftigt bröd. Detta grova potatisbröd är ett nyttigt bröd som mättar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: koka upp vattnet och häll det över mjölet, rör om så att det blir väl blandat. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet. Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den med resten av vetemjölet. Dela den i 2 lika stora delar och forma runda bröd (för 2 bröd). Lägg dem på påt med bakplåtspapper och nagga med gaffel eller provsticka. Täck dem med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225˚C.
  5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 175˚C. Grädda brödet 45-50 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 95˚C.
  6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tips

Gillar du kryddor i brödet? Malen pomerans, anis och fänkål eller kummin passar bra.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
Dag 1
  • 5 dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl
Dag 2
  • rågmjölsskållning (från dag 1)
  • 50 g färsk jäst
  • 1 dl kallt vatten
  • 150 g kokt skalad potatis
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl ljus sirap
  • ca 12 1/2 dl vetemjöl special
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB