Mustigt rågbröd

Betyg 2.5 av 5.405 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Mustigt rågbröd

Här kommer ett supergott och nyttigt julrågbröd med smak av citron och kummin. Tillsätt kummin, citronsaft och flytande honung. Brödet blir riktigt saftigt och gott. En uppdaterad svensk klassiker att starta dagen med.

Mustigt rågbröd

Ingredienser

2 bröd
3 dl grovt rågmjöl (165 g)
5 dl vatten
1 msk kummin
2 tsk salt
1 citron (1 citron motsvarar 3 msk saft)
1 msk flytande honung
25 g färsk jäst
ca 9 dl vetemjöl special (ca 500 g)

Gör så här

00:10:00
01:00:00
00:45:00
00:45:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

11 st
  • Ska det vara så mycket mjöl?

    Kerstin

  • Har bakat detta för första gången. Det smakar väldigt gott. Tyvärr blev bröden lite platta. Kan det bero på att jag hade i för mycket mjöl? Eller kan det vara så att det var för varmt i köket så de gäste för sabbt. Ska definitivt prova att baka igen för det smakade som sagt bra och var lättbakat.

    Åsa

    Hej Åsa! Vad kul att höra att du tyckte om brödet även om de blev lite platta. Det är tyvärr svårt att veta varför bröden blev platta men det kan ha varit att vätskan var lite för varm när du hade i jästen och jästen tappade sin kraft av den för varma vätskan eller så kan det ha varit som du att degen blev överjäst. Hoppas att det blir luftigare bröd nästa gång!

    ICA-köket

  • Får inte till degvätskan. Omöjligt att blanda ner jäst då ”vätskan” är kompakt. Är det verkligen så det ska vara?

    Hanna

  • Väldigt gott bröd, bytte ut smaksättningen då jag inte gillar citron i bröd :)

    Hillevi

  • Det här var verkligen ett jättebra recept! Det första brödet jag bakat som är mjukt även ovanpå och som är mjukt och saftigt även dag 2.

    Rebecca

  • En fråga, är näringsvärdet per limpa?

    Anna-karin

    Hej Anna-Karin! Ja, det stämmer, näringsvärdet är per limpa. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • det fattas hur mycket vatten det ska vara i när brödet är färdigskållat och man ska baka ut det

    Gunnar

    Hej Gunnar! Det är vätskan som du skållar rågmjölet i som är degvätskan. Du behöver inte tillsätta ytterligare vatten. Lycka till. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Hej. Jag bakade för första gången och det blev perfekt. Christer.

    Christer

  • Är det riktigt att det ska vara ca 9 dl vetemjöl? Min det var mättad långt innan dess..

    Helena

    Hej Helena! Ja, det står helt rätt med 9 dl vetemjöl. Ibland kan mjölet packas väldigt kompakt under transporten och då kan det vara bra att hälla mjölet i en skål och måtta därifrån eller väga mjölet. Hoppas att du tyckte om brödet! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Tyvärr jäste inte bröden vad det nu kan bero på?

    Ann-christine

    Hej Ann-Christine! Vad trist att bröden inte jäste. Vatten och rågmjölsblandningen (skållningen) får inte vara för varm när man har i jästen. Vi har nu förtydligat i receptet att skållningen får vara max 37 grader. Kan det ha varit orsaken till att dina bröd inte jäste? Annars är det bra att ta till en vana att kolla datumet på jästen innan man börjar baka. Hälsningar Elina

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten av brödet och per bröd.
Energi4983 KJ / 1192 kCal
Fett6 g
Salt6.97 g
Kolhydrater238 g
Protein34 g

Testa liknande recept

  • Rågbullar med kavringsmak
    Betyg 3.3 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Julbröd med frukt och nötter
    Betyg 4.4 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mandel- och pomeransbröd
    Betyg 3.4 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Martins enkla surdegsbröd
    Betyg 4 av 5.92 personer har röstat
    Receptet har 42 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kalljästa frukostbullar
    Betyg 3.9 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad