Morotssoppa med ingefära och citron | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Morotssoppa med ingefära och citron

Säsongens morötter smakar toppen i en soppa med sting av ingefära och fräsch syra från citron. Servera gärna med knapriga krutonger på hembakt havrebröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skiva ingefäran.
  2. Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen.
  3. Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken mjuk och glansig i 2/3 av oljan i en kastrull, ca 2 minuter. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut.
  5. Häll på vatten och fond. Koka upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka.
  6. Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare.
  7. Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Kantskär brödet Studentskans havrebröd och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 1/3 av oljan och blanda. Ställ mitt i ugnen tills krutongerna fått lite färg, ca 5 minuter. Ta ut och strö över lite salt.
  10. Garnera sopptallriken med krutonger, mejram eller persilja och matyoghurt. Häll på soppan. Ringla gärna över ytterligare lite olja.

För alla

Gör glutenfri: gör krutonger av glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning och matyoghurten med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g morötter
  • ca 2 cm färsk ingefära
  • 2 dl vispgrädde
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 1/2 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 4 skivor havrebröd (se länk under punkt 9)
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • färsk mejram eller persilja till garnering
  • salt
  • peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1842 kJ / 440 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept