Morotssoppa med ingefära och citron

93
17 Klimatsmart
Morotssoppa med ingefära och citron

Säsongens morötter smakar toppen i en soppa med sting av ingefära och fräsch syra från citron. Servera gärna med knapriga krutonger på hembakt havrebröd.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Morotssoppa med ingefära och citron

Ingredienser

4 portioner
500 g morötter
ca 2 cm färsk ingefära
2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
1/2 gul lök
3 msk olivolja
8 dl vatten
2 1/2 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
2 msk färskpressad citronjuice
4 skivor havrebröd (se länk under punkt 9)
1 dl matyoghurt (10 %)
färsk mejram eller persilja till garnering
salt
peppar

För alla

Gör glutenfri: gör krutonger av glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning och matyoghurten med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

93

Kommentarer

Birgitta

2022-03-10

Birgitta En underbar soppa, vi blev alla nöjda och begeistrade! Jag lade till en vitlöksklyfta och hade något mindre citron.

Karin

2021-10-04

God, men måste öka mängden morötter med 50%, enkel att tillaga och få ingredienser.

Lotta

2021-09-19

Soppan smakar nästan bara citron och det behövs tre ggr så mycket fond som står i receptet. Ingen höjdare alla enl mig tyvärr..

Näringsvärde per portion

Energi 1842 KJ / 440 kCal
Fett 33 g
Salt 0.5 g
Kolhydrater 28 g
Protein 6 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden