Linsbullar

44
7
Linsbullar

Linsbullar passar lika bra på julbordet som till vardagslunchen. Bullarna steks frasiga i smör och har fina smaker av vitlök och lök. Dina krispiga linsbullar smakar fantastiskt med en het dippsås på sidan om.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003

Linsbullar

Ingredienser

50 st
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 potatisar
2 dl röda linser
ca 4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
kikärtsmjöl (hälsokosthyllan) eller annat grövre mjöl
smör till stekning

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.Näringsvärdet är beräknat per linsbulle.

Gör så här

Tips

Extra "juliga" blir linsbullarna med en gnutta kryddpeppar. Lite Medelhavssmak får de med hjälp av finhackad timjan. Gillar du däremot indiska smaker blir bullarna också goda med en doft av curry, spiskummin och kanel. Kikärter kan också användas för att göra goda "köttbullar".

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

44

Kommentarer

Annica

2015-12-16

Riktigt goda med en god sälta tack vare buljongen. Smeten vinner på att få vila i kylen. Underbart goda att äta även kalla. Kan även rullas i ströbröd innan stekningen.

Malin

2013-03-19

Detta är supergott! Jag brukar inte göra linsbullar utan använder det som mos. Jätte gott!

Åsa

2007-11-19

Detta är ett av mina favoritrecept. Förvisso är det lite pilliga att tillaga, man får verkligen passa sig så att man inte tillsätter för mycket vatten och att konsistensen är lagom torr. Det är absolut att föredra att smeten ligger i kylen ett dygn innan tillagning. Jag brukar göra platta bullar av dem, vilket gör stekningen enklare. Om man inte har kikärstmjöl så funkar det bra med boveteflingor också. Det hittar man med större säkerhet på ICA. Servera gärna med tzatziki.

Näringsvärde per portion

Energi 110 KJ / 26 kCal
Fett 1 g
Salt 8 g
Kolhydrater 3 g
Protein 1 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden