Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammstek och ljummen sallad med tomatvinägrett och surdegskrutonger

Rosastekt lammkött i skönt sällskap med rostade grönsaker, mild kronärtsskocka och syrlig tomatvinägrett. Ljummen sallad ger en både matig och nyttig känsla.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Lammstek: Gnid in lammsteken med salt, nymald peppar och rosmarin.
  3. Krossa vitlöksklyftorna och bryn dem i smöret i en stekpanna, plocka upp vitlöken och lägg den i en ugnssäker form. Bryn lammsteken i vitlökssmöret och lägg den därefter på vitlöksklyftorna i formen. Sätt in formen mitt i ugnen ca 1 timme eller tills lammstekens innertemperatur är 60°C (rosastekt). Linda in steken i fuktat smörpapper och låt den vila innan det skivas.
  4. Höj ugnstemperaturen till 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  5. Tomatvinägrett: Skala och hacka löken fint. Koka lök och oregano sakta i vinägern några minuter. Tryck ner löken i vinägern, och rör om då och då.
  6. Blanda löken med tomaterna. Smaksätt med salt och nymald peppar.
  7. Ljummen sallad: Låt kronärtskockorna rinna av men spara oljan.  Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Blanda paprika och bellaverde med oljan från kronärtskockorna. Smaksätt med salt och nymald peppar. Rosta grönsakerna på den förvärmda plåten 10-12 minuter.
  8. Surdegskrutonger: Skär brödet i tunna skivor. Lägg skivorna på en plåt och ringla över olivoljan. Rosta i ugnen på båda sidor tills de får fin färg.
  9. Skär salladen grovt. Dela kronärtskockorna i halvor.
  10. Till servering: Lägg grönsalladen på ett fat eller på tallrikar. Toppa med ljummen sallad, kronärtskockor, skivad lammstek, vinägrett och krutonger.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Välj glutenfria krutonger.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6
Lammstek
  • ca 1 kg benfri lammstek
  • 1 msk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
Tomatvinaigrette
  • 2 rödlökar
  • 2 tsk hackad färsk eller torkad oregano
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 burk strimlade soltorkade tomater i olja (à 200 g)
  • salt och svartpeppar
Ljummen sallad
  • 1 burk små fina jordärtskockor i olja (à 200 g)
  • 4 gula spetspaprikor
  • 200 g bellaverde
Surdegskrutonger
  • 1 bake off baguette av surdeg (à 250 g)
  • 4 msk olivolja
Till servering
  • 1 cosmopolitan sallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2120 kJ / 507 kCal