Morotskaka med äpple
Saftig och god blir morotskakan när du också river ner ett äpple i smeten. På toppen av morotskakan görs en glasyr och sedan toppas kakan med äppelskivor, kolasås och lite kanel. Kakan med både morötter och äpple blir så god att det är svårt att sluta äta den.
Ingredienser
10 bitar
1 msk smör (till formen)
2 msk ströbröd (till formen)
2 morötter (à ca 75 g)
1 äpple (gärna aroma, à ca 150 g)
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl neutral rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1/2 tsk salt
Glasyr
300 g färskost (av cream cheese typ)
3 dl florsocker
1 tsk citronsaft
Topping
kolasås
skivor av äpple (gärna aroma)
malen kanel
För alla
Kontrollera noga innehållet i kolasåsen.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut färskost mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Näringsvärdet är beräknat per bit utan kolasås, äppelskivor och kanel till topping.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1898 KJ / 454 kCal
Fett20 g
Salt1 g
Kolhydrater61 g
Protein6 g
Kommentarer
Gör i annan ordning: 1. Sätt på ugnen. Fixa formen med smör/kokosolja och riven kokos 2. Blanda torra ingredienserna. Ta lite mindre kanel och fyll på matskeden med kardemumma, ingefära och lite nejlika. 3. Separera äggen, vispa gulan med 1 dl råsocker och vispa vitan för sig, tills den är fluffig, inte hård. 4. Smält kokosolja. Riv morötter fint och äpple lite grövre. 5. Blanda ned morötter och äpple i äggulan och sockret. Blanda i kokosolja. 6. Blanda försiktigt ned äggvitan i smeten med en slickepott eller stor sked.
Cecilia
2024-03-29Vad menar ni egentligen när ni skriver à 75 resp 150 gr? Så uttrycker man sig väl inte. Vad varje morot väger spelar väl ingen roll, eller hela äpplet med skal?! Ska det vara 75 eller 150 gr riven morot? Och 150 gr skalat och rivet äpple? Skriv i så fall det. Och inga konstiga instruktioner med ”à”.
Eivor
2023-02-18Ska prova i morgon. Låter jättegott.
Gunilla
2022-10-06