Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm

Drömgod mjuk pepparkaka på höjden, som en tårta. Varva de mjuka kakbottnarna med en galet god brynt smörkräm och garnera med tunt skurna citrusfrukter. Den mjuka pepparkakstårtan kommer bli en solklar succé på adventsfikat eller kalaset.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Börja med den mjuka pepparkakan. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg, socker och farinströ pösigt med elvisp, ca 3 minuter.
  4. Blanda alla torra ingredienser. Blanda crème fraichen med äpple och apelsinskal.
  5. Sikta ner den torra blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret och crème fraiche-blandningen. Rör till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 20 bitar). 
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakorna är torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Brynt smörkräm: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och ställ att stelna i kylen. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt. Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm med elvisp. Fyll krämen på spritspåse.
  9. Montering: Skär kakorna längs med i 2 delar vardera. Skär ev till bottnarna om de är ojämna. Spritsa krämen längs bottnens kanter, ca 2 dl. Stryk sedan ut till ett jämnt lager med en palett. Lägg på en botten och upprepa. Avsluta med att lägga på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 1 timme. Låt resten av smörkrämen stå i rumstemperatur. 
  10. Bred resterande smörkräm ovanpå och runt om tårtan, använd gärna en palett. Ställ i kylen fram till servering.
  11. Vid servering: Garnera med tunt skurna citrusfrukter. Pudra över florsocker. Servera gärna med hinnfria klyftor av citrusfrukter till.

För alla

Innehåller gluten, och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, crème fraiche och färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfria produkter av matfett och färskostersättning.

Ingredienser

Portioner: ca 20
  • 225 g smör
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl Brun Farin
  • 4 1/2 dl vetemjöl (4,5 dl motsvarar 270 g)
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grovt rivet äpple
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • smör (till formarna)
Brynt smörkräm
  • 300 g smör
  • 300 g färskost
  • 400 g florsocker
Garnering
  • florsocker
  • citrusfrukter (t ex clementin, apelsin, grape)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2144 kJ / 511 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept