Minestronesoppa med oliver och parmesan

51
3
Minestronesoppa med oliver och parmesan

En otroligt smakrik, mustig och mättande minestronesoppa med morot, paprika, haricot verts, umamirika gröna oliver och risoni. Soppan kryddas med timjan, vitlök och aromatisk persilja och puttrar tills köket är fyllt av väldoft. Garnera med parmesanflarn och avnjut soppan med nygräddad, frasig surdegsbaguette. Hoppas det smakar.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 35 2017

Minestronesoppa med oliver och parmesan

Ingredienser

4 portioner
1 röd paprika
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g tomater
150 g haricots verts (bönor)
2 msk olivolja
salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
2 tsk timjan
1 1/2 dl risonipasta
250 g bake off surdegsbaguetter
2 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
1/2 kruka persilja
1 förp gröna oliver med pimiento (à 240 g)
ca 50 g riven parmesan eller parmesanflarn

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från laktos.
Gör glutenfri: byt ut risonin mot glutenfri pasta eller kokt ris. Använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: uteslut parmesanosten eller byt ut den mot mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: använd pasta utan ägg. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Tips

Dela baguetterna och strö på parmesanen och ringla på lite olivolja innan den bakas av.

Vad tyckte du om receptet?

51

Kommentarer

Ronny

2022-01-16

Perfekt att hacka ihop på en söndag inför ny vecka. Blir godare av att få vila ett dygn. Tar mindre mängd oliver för barnens skull. Mer vätska, två burkar tomatkross, lite oregano, lite pepparsås på flaska och ibland lite strimlad vitkål eller palsternacka i bitar. Blir mycket mat så pastan (ej risoni för vår del) kokar jag separat, annars blir den för mjuk i matlådan som blir över.

Sofie

2021-01-25

Mycket gott. Tog i tunn spagetti ist för risoni och så tog jag bara en burk bönor. Missade dessutom att det skulle vara färska tomater så jag tog en burk krossade som jag lät rinna av. Det blev bra det med.

Kristina

2018-10-17

MAtig och mycket god med många smaker. Ska koka upp risonin på sidan nästa gång så att de inte blir så mjuka till dagen efter. Den här som många soppor är ju som godast dagen efter.

Näringsvärde per portion

Energi 2901 KJ / 693 kCal
Fett 21 g
Salt 5 g
Kolhydrater 90 g
Protein 27 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden