Medelhavssoppa med saffran
Värmande soppa där vitkål, röda linser och krossade tomater har huvudrollen. Mixa med saffran och apelsinjuice till en slät soppa med smak av medelhav. Nu har du en näringsrik måltid som blir fulländad med fänkålsfrön och en klick matyoghurt.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2015
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g vitkål
2 msk olivolja
1 1/2 dl röda linser
1 påse saffran (à 0,5 g)
1 burk krossade tomater (à ca 400 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 l vatten
1/2 tsk sambal oelek
salt
Till servering
1 dl matyoghurt (10 %)
1 tsk stötta fänkålsfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi850 KJ / 203 kCal
Fett10 g
Salt3.41 g
Kolhydrater19 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Bytte också ut mot fiskbuljongtärningar. Rundade av med lite honung och ett par matskedar creme freiche. Burkräkor i tallriken och på med heta soppan. Mums!! Ps. Min man är lite av en mästerkock och jag lyckades impa med denna rätt ikväll :)
Jeanette
2018-08-22Mycket god. Var försiktig med sambal oelek. Tar lätt över allt.
Jan
2016-01-22Kanongod soppa! Vi bytte ut hälften av buljongen mot fiskbuljong och la till en fänkål och ett par selleristjälkar. Efter att vi hade mixat allt la vi i lite fisk och hackade färska örter. Den blev då mer som en traditionell bouillabaisse, men lite matigare i och med linserna. Kan dock tänka mig att den är minst lika god utan fisken. Tummen upp från oss!
Maria
2016-01-10