Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Medelhavsfalu med knaprigt osttäcke och potatismos

Ett charmigt alternativ till klassisk falukorv i ugn. Detta recept på ugnsfalukorv är inspirerat av Medelhavet och du tillagar det med smakrika ingredienser som tapenade och basilika. Medelhavsfalun serveras med potatismos.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 15, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär korven i 1–2 cm tjocka skivor men låt den hålla ihop nedtill. Låt de marinerade grönsakerna rinna av. Skär basilikan i strimlor och blanda med grönsakerna. Halvera körsbärstomaterna.
  3. Lägg korven i en ugnssäker form. Fördela grönsaksröran mellan korvskivorna.
  4. Blanda riven ost, ströbröd, salt och peppar. Strö det över korven. Lägg tomaterna bredvid och ringla över oljan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Gör moset under tiden.
  5. Potatismos: Skala potatisen och dela den i jämnstora mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt potatisen ånga av utan lock.
  6. Koka upp mjölken och matfettet i en kastrull. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med elvisp. Späd moset med mjölkblandningen till lagom konsistens. Vispa till ett luftigt mos med ballongvisp eller försiktigt med elvisp. Krydda med salt och peppar.
  7. Servera falukorven med tomater, potatismos och rivna morötter.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på ströbrödet för samtliga allergener.
Gör glutenfri: välj glutenfritt alternativ till ströbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot soja- eller havrebaserad mjölkersättning, ersätt osten med mjölkfritt alternativ, använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g falukorv
  • 1 burk tapenad med zucchini och paprika
  • 1/2 kruka basilika
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 dl riven ost (28%)
  • 2 msk ströbröd
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olivolja
  • ca 200 g rivna morötter till servering
Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2928 kJ / 700 kCal
Läs mer om näringsvärden

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer