Julig mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr
Mazarinkaka i långpanna som dessutom har en härligt färgglad glasyr som smakar både citrus och saffran. Det här kan bli julens absoluta favoritkaka. Kaksmeten görs som i klassiska mazarinen med mandelmassa och smaksätts med både skal och saft från citron och apelsin.
Ingredienser
ca 20 bitar
Kaka
1 - 2 citroner (skal från 1 citron och 0,75 dl saft till kaka och glasyr, 20 bitar)
1 - 2 apelsiner (skal från 1/2 apelsin och ca 1 dl saft till kaka och glasyr för 20 bitar)
400 g mandelmassa
300 g smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Glasyr
2 förp saffran (à 0,5 g)
ca 2 msk citronsaft (se ovan)
ca 2 msk apelsinsaft (se ovan)
4 dl florsocker
50 g rostade mandelspån
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit på 20 bitar.
Energi1662 KJ / 397 kCal
Fett20 g
Salt0.38 g
Kolhydrater50 g
Protein5 g
Kommentarer
Om jag ska göra denna i en springform 22-24cm, hur ska jag anpassa receptet, halvera eller hur mkt ska jag ta bort?
Ewa anna-pia
2024-11-15Hej! Anna-Pia! Jag skulle halvera receptet, blir lite högre men det kommer att funka. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-11-15Enligt receptet ska man inte låta kakan svalna innan man brer på glasyren. Kan detta verkligen stämma?
Theresia
2023-12-25Hej Theresia! Ja det är tanken, det är lättare att bre ut glasyren när kakan fortfarande är varm eller i alla fall ljummen. Hoppas du gillar kakan. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-01-04Glasyren smakar rejält av saffran och då tog jag bara en påse, blandade i lite vaniljsocker för att dämpa lite. Blir för tjock med 4 dl florsocker, 3 räcker.
Sofia
2023-12-16