Mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

Mazarinkaka i långpanna som dessutom har en härligt färgglad glasyr som smakar både citrus och saffran. Det här kan bli julens absoluta favoritkaka. Kaksmeten görs som i klassiska mazarinen med mandelmassa och smaksätts med både skal och saft från citron och apelsin.

Ingredienser
ca 20 bitar
Kaka
1 - 2 citroner (skal från 1 citron och 1 dl saft till kaka och glasyr, 20 bitar)
1 - 2 apelsiner (skal från 1/2 apelsin och 1 1/2 dl saft till kaka och glasyr för 20 bitar)
400 g mandelmassa
300 g smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Glasyr
2 förp saffran (à 0,5 g)
1/2 dl citronsaft (se ovan)
3/4 dl apelsinsaft (se ovan)
4 dl florsocker
50 g rostade mandelspån
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör
Näringsvärdet är beräknat per bit på 20 bitar.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör
Näringsvärdet är beräknat per bit på 20 bitar.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1662 KJ / 397 kCal
Fett20 g
Salt0.38 g
Kolhydrater50 g
Protein5 g
Kommentarer
Detta ska provlagas! Ser som sagt ut att vara för mycket vätska i glasyren för att få rätt konsistens. Jag tror att man bör skala ner det något. Kanske 2 matskedar apelsinsaft och 2 matskedar citronsaft.
Jens
2023-12-05Glasyren blev alldeles för lös. Hade i mer florsocker men det hjälpte inte riktigt. Man får äta den halvfryst. 😅 Men jag älskar ju saffran så den blir nog god ändå.
Carina
2023-11-27