Marry me butter beans med citronricotta

Gör Marry me beans med ricotta för en kärleksfull och smakrik middag som enkelt tillagas i en och samma gryta! Soltorkade tomater, vitlök, chili och basilika sätter tonen i såsen, där stora vita bönor, färsk spenat och parmesan vänds ner. Servera med ricotta smaksatt med citron och en bit bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2025

Ingredienser
4 portioner
2 msk smör
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver , gärna rökt
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 förp strimlade soltorkade tomater (à 200 g)
2 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
2 1/2 dl vispgrädde
2 krm chiliflakes
2 dl riven parmesan
200 g färsk spenat
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka basilika
Citronricotta
250 g ricottaost
1 citron (skal och 1 tsk juice, för 4 port)
Till servering
surdegsbröd
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan bröd.
Energi2688 KJ / 642 kCal
Fett44 g
Salt5.9 g
Kolhydrater30 g
Protein27 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
29 stLika gott varje gång. En favorit!
Britt-marie
Supergott. Alla 5 i familjen älskar denna.
Ann-sofie
Favorit - har gjort den varannan vecka i flera månader!
Cecilia
Supergott! Serverade med basmatiris, och tog burrata istället för ricotta, för det var vad vi hade hemma. Kommer absolut laga igen, riktig comfort food!
Sara
Lade till sötpotatis i bitar och åt med ris. Var väldigt trevligt!
Stephanie
Fantastiska smaker, en riktig comfort food-rätt!! Sån djup smak tack vara den pressade frästa vitlöken, rökta paprikapulvret och chikiflakes. Otroligt gott! Blir till att tillaga fler gånger när höstrusket kommer 🤩
Sara
En otroligt god rätt som jag kommer laga fler gånger!
Eva
Min fru: - det här kommer högt upp på listan!
Gunnar
Tack för detta recept, denna gryta är absolut utsökt!! Jag har gjort den två dagar i rad nu, och det kommer inte dröja länge tills nästa gång! Jag rekommenderar det rökta paprikapulvret från Spanien (med lite sting i om man gillar det): “Pimentón de la Vera - Picante”. Sista gången bytte jag ut citronricottan mot aioli (och hade lite färsk citronjuice i grytan), det var också gott.
Carin
Jättegott och enkelt att göra
Harald