UNDER 45 MIN | Medel

Mandel- och linsbollar med pappardelle

Lins- och mandelbollar är ett magiskt gott laktovegetariskt alternativ till köttbullar. De smakrika vegobollarna görs av linser, havregryn, mandel och parmesan. Vi serverar de färdiga linsbollarna till pasta tillsammans med grädde och citron.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mandel- och linsbollar: Häll av linserna i en sil och skölj i kallt vatten. Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en grov smet, smeten ska vara lite smulig.
  2. Tryck ihop och forma till ca 40 stycken bollar (för 4 port) med oljade händer. Stek i olja ca 5 minuter tills de får fin färg runtom.   
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 2 dl av pastavattnet (för 4 port).
  4. Sås: Koka upp grädden med citronskal i en vid kastrull eller stekpanna. Tillsätt pastan och pastavattnet. Låt koka ihop lite och smaka av med salt och peppar.
  5. Till servering: Servera mandel- och linsbollarna med pasta och citronsåsen. Toppa med mandel, parmesan och chiliflakes. 

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Välj havregryn framställda av ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
Mandel- och linsbollar
  • 1 förp kokta linser (à 380 g)
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl mandel
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • chiliflakes
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 3 msk vatten
  • rapsolja (till stekning)
  • 300 g pappardelle (pasta)
Citronsås
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • salt
  • svartpeppar
Till servering
  • 1/2 dl hackad mandel (gärna marconamandlar)
  • riven parmesanost
  • chiliflakes