Majs- och sesamplättar
Att laga plättar har nästan aldrig varit enklare. Här gör du majs- och sesamplättar av kikärter som mixas släta i äggblandningen innan de steks frasiga i en het panna. Som tillbehör serveras en fräsch morotsyoghurt där grovrivna morötter och pressad vitlök blandas med krämig matyoghurt. Enkelt och smakrikt!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 25 2015
Ingredienser
4 portioner
Plättar
1 förp kokta kikärtor (à 380 g)
1 förp majskorn (à 340 g)
2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
2 msk sesamfrö
2 msk smör eller margarin
Morotsyoghurt
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
peppar
Till servering
4 port kokt ris (gärna fullkorn)
65 g mangoldskott
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2766 KJ / 660 kCal
Fett20 g
Salt3 g
Kolhydrater91 g
Protein23 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättebra och relativt nyttig picnicmat som barnen älskar (även kalla). Jag brukar halvera mängden majs och mixa alltihop istället för att hela majs i, men det är nog en smaksak.
Johan
2018-05-20Jättebra vardagsrecept! Blir 4 STORA plätt-portioner av receptet, räcker antagligen till fler än 4 om du serverar ris till! Men yoghurten blir det inte lika mycket av, så öka mängden där om du gör till 5-6 personer… Bytte ut vitlök mot spiskummin och färsk mynta. Ta 1/2-1 tsk spiskummin och 1,5 msk hackad mynta per dl yoghurt du tar. Supergott och passar jättebra till plättarna! Minska gärna mängden salt i plättarna något…
Anna
2015-07-17Gott!
Charlotta
2015-06-21