Mafé - Senegalesisk jordnötsgryta med pumpa och sötpotatis
Mafé är vanligt förekommande i hela västra Afrika. Denna typiska jordnötsgryta kan göras med olika ingredienser och här är en vegansk version med sötpotatis. Grönsakerna kan varieras efter säsong och smak, men kål och pumpa är måsten.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tomater
1 sötpotatis (à ca 150 g)
400 g butternutpumpa (400 g motsvarar ca 1/2 pumpa)
300 g vitkål
3 msk olja
2 msk tomatpuré
8 dl vatten
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
1 habanero eller 1 tsk chiliflakes (för 4 port)
5 msk osötat jordnötssmör
1 förp färsk bladspenat (à 65 g)
salt
svartpeppar
Ris
4 ris
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2300 KJ / 550 kCal
Fett22 g
Salt2.2 g
Kolhydrater70 g
Protein14 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod! Jag gjorde en "Gubbe-Lisas gryta" och ändrade koktiden på kål och spenat. Jag hatar sönderkokad kål. Jag kokade lök och tomat en kvart, la i sötpotatis och pumpa och kokade en kvart till, och lade i kål och spenat det sista av allt innan servering. Svart ris till, och extra jordnötter.
Martha kristina
2024-07-05Riktigt gott! Ett tips är att lösa upp jordnötssmöret lite i hett vatten innan det läggs i grytan. Är jordnötssmöret hårt kommer det bli klumpar av det i grytan, vilket är mindre najs. Såg heller ingen anledning till att plocka upp grönsakerna innan jag rörde ner jordnötssmöret. Körde med squash istället för pumpa då det var tomt på den hyllan i affären.
Max
2024-07-03Fantastiskt god! Min nya favoriträtt!
Johanna
2024-03-10