Mafé - Senegalesisk jordnötsgryta med pumpa och sötpotatis

Mafé är vanligt förekommande i hela västra Afrika. Denna typiska jordnötsgryta kan göras med olika ingredienser och här är en vegansk version med sötpotatis. Grönsakerna kan varieras efter säsong och smak, men kål och pumpa är måsten.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2024

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tomater
1 sötpotatis (à ca 150 g)
400 g butternutpumpa (400 g motsvarar ca 1/2 pumpa)
300 g vitkål
3 msk olja
2 msk tomatpuré
8 dl vatten
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
1 habanero eller 1 tsk chiliflakes (för 4 port)
5 msk osötat jordnötssmör
1 förp färsk bladspenat (à 65 g)
salt
svartpeppar
Ris
4 ris
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2300 KJ / 550 kCal
Fett22 g
Salt2.2 g
Kolhydrater70 g
Protein14 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
19 stJättegott! Vi byter jordnötssmör mot cashewsmör pga allergi. Fungerar jättebra!
Johanna
Tyckte det blev gott. Gillar dock inte onödigt bök så istället för att ta upp alla grönsaker så skopade jag upp några dl av såsen, blandade ner jordnötssmöret i den bunken och hällde tillbaka det i grytan. Till skillnad från tidigare kommentar så tyckte jag det smakade oväntat lite jordnötter. Till resterna blir det extra nötter på toppen!.
Annelie
Gott och enkelt att tillaga. Något överväldigande jordnötssmak så kanske dra ner jordnötssmöret något men det är nog individuellt. Kommer laga igen. 😊
Sabina
Detta var ingen höjdare. Jag älskar jordnötter o jordnötssmör men tyckte inte om smaken på detta. Smaken kändes obalanserad. La i kålen det sista o körde pumpan i ugnen för att säkert få den mjuk.
Susanne
Jättegod! Jag gjorde en "Gubbe-Lisas gryta" och ändrade koktiden på kål och spenat. Jag hatar sönderkokad kål. Jag kokade lök och tomat en kvart, la i sötpotatis och pumpa och kokade en kvart till, och lade i kål och spenat det sista av allt innan servering. Svart ris till, och extra jordnötter.
Martha kristina
Riktigt gott! Ett tips är att lösa upp jordnötssmöret lite i hett vatten innan det läggs i grytan. Är jordnötssmöret hårt kommer det bli klumpar av det i grytan, vilket är mindre najs. Såg heller ingen anledning till att plocka upp grönsakerna innan jag rörde ner jordnötssmöret. Körde med squash istället för pumpa då det var tomt på den hyllan i affären.
Max
Fantastiskt god! Min nya favoriträtt!
Johanna
Jag skrattade gott åt föregående kommentar. Så roligt beskrivet! Min familj gillade dock grytan, till och med mitt kräsna barn. Hon älskar jordnötssmör så det underlättade väl. Jag tyckte själv att det var en väldigt mustig och god gryta. Säkert gott med kikärtor också.
Matilda
För min son räckte det att titta på den. Han blev förbannad över att jag lagat något som såg så här så äckligt ut. För min fru räckte det med doften av grytan för att hon skulle börja må dåligt. Nu kan jag kanske inte klandra grytan eller min fru för det. Det var trots allt jag som glömt att hon är jordnötsallergiker. Min dotter smakade faktiskt på grytan. Väluppfostrad som hon är skrapade hon försynt bort det besudlade riset och undrade om jag kunde steka några korvslantar till det ris som fortfarande gick att äta. Nu har jag lunchlådor så det räcker för en vecka. Tyvärr hade jag själv ganska svårt för smaken. Hoppas bara frugan tror på mina försäkringar att jag inte ville ta livet av henne...
Rikard
Riktigt god, samt enkel gryta! Om du gillar smaken av jordnötter är detta något för dig. Tror andra rotsaker och grönsaker skulle göra sig bra i den, äv n kikärtor skulle nog vara en vinnare. Rekomenderas varmt
Josefine