Fläskfilé wellington | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fläskfilé wellington

Nostalgisk och ljuvlig är denna fläskfilé Wellington. Fluffig fyllning av grädde, vitlök och ljuvlig bakad leverpastej bredes på den snabbt brynta fläskfilén. Inbakad i knaprig smördeg med fin madeirasås och grönsaker får du en njutbar middag.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa filén fri från hinnor. Bryn den väl runt om i stekpanna, ca 5 minuter. Krydda. Ta upp och låt kallna helt i kylskåp.
  2. Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök och ansa svampen. Fräs lök och svamp mjukt på låg värme i olja. Tillsätt grädden och koka ihop. Rör i leverpastej. Salta och peppra. Ställ kallt.
  3. Kavla ut degen till en platta, ca 25 x 30 cm (för 4 port). Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå.
  4. Pensla ytterkanterna på degen med ägg. Vik upp degen så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik upp kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.
  5. Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Gör 2-3 hål i degen (som "skorstenar"). Pensla och garnera ev med utskurna degbitar. Pensla även garneringen och ställ fatet kallt så att degen får vila i 15-20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Grädda paketet i nederdelen av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Servera med Madeirasås och lättkokta grönsaker.

Tips

Man kan baka in fläskfilén med det mesta som är gott. Exempelvis vitlöks- eller pepparrotsost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Fyllning
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g färska burkchampinjoner
  • 1 msk olja
  • 1/2 dl grädde
  • 2 msk bakad leverpastej
  • salt och peppar
  • 3 smördegsplattor eller kyld, färdigkavlad smördeg (3 plattor motsvarar 275 g färdigkavlad smördeg)
  • ägg till pensling
Lägg till i inköpslistan