Madeirasås

Förstklassig, utsökt madeirasås. Fyllig, behaglig smak med balsamvinäger som ger en fyllig syra och söt madeira. Vitlök, schalottenlök och en klick smör ger en förstklassig smak. Madeirasåsen passar utmärkt till nöt- eller fläskkött.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2001

Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi404 KJ / 97 kCal
Fett3 g
Salt1.7 g
Kolhydrater9 g
Protein1 g
Kommentarer
16 stVar kommer moroten in?
Peter
Hoppsan! Tack Peter för din kommentar. Vi har uppdaterat receptet men missat att justera ingressen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Typiskt att man gjorde såsen INNAN man läst alla kommentarer… JA! Alldeles för söt.. ta betydligt mindre socker än receptet. Annars enkel och god. Jag räddade upp såsen med grädde och soya. Nästa gång blir det mycket mindre socker. :)
Magnus
Hej Magnus! Nu har kockarna provlagat om receptet och justerat sötman. Hälsningar Redaktionen
ICA-köket
Hej! Först följde jag receptet men tog mindre socker och mer kalvfond som någon eller några hade skrivit om här. Jag tyckte såsen fortfarande hade lite för mycket smak av balsamvinäger, men den var rättså god. Gjorde en ny sås näst följande dag, bytte ut balsamvinäger mot mot rött vin samt fräste lök, krossad vitlök, morot och persilja samt avsluta med en klick smör. Jag slog ihop bägge såserna och fick en riktigt god Madeirasås tack vare era kommentarer. Ps. Balsamvinäger kanske behövs, men ytterst lite av den varan. Jalle
Jarl
Ta bara 1 TESKED socker, 3dl Madeira och lite mer kalvfond. Så smakar den maderiasås, ovan recept smakar sockervadd
Mikael
Supergott! Relativt enkelt
Maria
Jag har lagat flera olika recept av Madeirasås detta är den absolut godaste såsen
Anita
Toppen! Lägger till ca 2 msk (till 8 port) japansk soya. Och blänker av med någon msk smör. Inte fel att lägga till lite persilja till grönsaksfräset heller. 😀
Maria
Riktigt bra, men minska vinägern med en tredjedel och ha i mer senare om ni tycker det behövs.
Christofher
Håller med Maria, lika delar vinäger och madeira? Funkar inte alls. I med mer madeira och byt ut vinäger mot rödvin (Dao) så blir det bättre.
Ulf
Hej Ulf! Ursäkta sent svar. Ja, det ska vara lika delar vinäger och madeira och som alltid när man lagar mat är det bra att smaka av! Tack även för ditt tips! Hälsningar Elina
ICA-köket
Alldeles för mycket syra. Var inte god.
Maria