Lyxig blomkålssoppa

Med en subtil tryffelsmak blir denna blomkålssoppa en utomordentligt lyxig måltid som passar både till vardag och fest! Mixa din kokta, smarriga och krämiga soppa slät och tillsätt sedan smakrik ost och lite olja före du avnjuter den.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2009

Ingredienser
4 portioner
2 schalottenlökar
2 msk rapsolja
500 g blomkål
1 potatis (à ca 100 g)
1/2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
6 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
1 dl finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
salt
svartpeppar
Till servering
1/2 kruka gräslök
1 tsk tryffelolja (eller mer enligt smak)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1445 KJ / 345 kCal
Fett29 g
Salt0.24 g
Kolhydrater12 g
Protein8 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
68 stGår det att laga soppan och frysa in den? Eller skär den sig då vid upptining?
Linnéa
Hej Linnéa! Soppan går att frysa, men som du säger finns en risk att den skär sig när den tinat och man kokar upp soppan. (vispa under uppkokning, så att soppan inte bränner) Om den skär sig är det bara att tillsätta ett 1/2 dl mjölk, mixa ordentligt med en stavmixer, så går soppen ihop, och blir skummig och fin. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Soppan skar sig rejält. Kanske vispgrädden ska i efter kokning?
Clara
Hej Clara! Vad trist. Om man mixar soppan med en stavmixer så går den ihop och blir skummig och fin. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Jag ska göra denna soppa imorgon och tänker rosta blomkålsbuketter i ugnen innan. Ringla över rapsolja o salt o in i cirka 225 grader 25 minuter
Jessica
Jättegod soppa..gott med några . drp.tryffelolja
Pia
Blev tyvärr besviken på detta recept. Väldigt låga smaker trots försök att krydda upp i slutet när jag märkte det. Hade behövts mer djup. Lyckades inte få fram den smakbild jag hade önskat av denna soppa.
Siri
Väldigt god och krämig. Hade mjölk istället för vatten och i lite större mängd. Blev nog dubbla mängden parmesan också. Tips är att göra "chips" av blomkålsblasten. skär bort tjocka stammen, olja in bladen väl, på med flingsalt och in i ugnen 200 grader några min tills krispiga. Passar bra till.
Rebecka
Hade varken vin eller tryffelolja. Pressade 0,5 dl citronsaft i stället för vin och avstod tryffeloljan. Fick en lätt syrlig , fantastiskt god soppa, som smakade ännu bättre uppvärmd dagen efter.
Kristina
Oj, en väldigt god soppa
Eila
Toppade med smulade tryffelchips. Toppen!
Susanna
Nej usch, lök i blomkålssoppa förstörde hela grejen, smakade bara lök. Så nej, allt gick i soptunnan.
Sylvia