Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan

Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? Den här är det nästan lite retrokänsla på. Koka ihop en god vitvinssås, ladda potatismoset med parmesan och matcha med finfina portionsbitar torskfilé. Skjuts in i ugnen! Strössla sedan med färska räkor och dill.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Ingredienser
4 portioner
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1/2 krm peppar
1 krm riven muskotnöt
Räkor
500 g räkor med skal
Svampfräs
250 g champinjoner
2 msk smör
200 g fryst, tinad bladspenat
Vitvinsås
2 schalottenlökar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm kajennpeppar
600 g torskryggfilé (MSC-märkt)
Till garnering
dill
Gör så här
00:05:00
00:05:00
00:03:00
00:10:00
00:05:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi4300 KJ / 1027 kCal
Fett64 g
Salt4.56 g
Kolhydrater50 g
Protein53 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
22 stHelt underbart!! Jag undrar om man kan förbereda hela gratängen dagen innan och bara värma och gratinera dagen man ska ha den...Förutom räkorna då..???
Anne-marie
Hej Anne-Marie! Det går fint att förbereda gratängen en dag innan. (förutom räkorna) Tänk på att den står ordentligt kylt bara. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Den var sååååååååå god.
Andreas
Hittade det här receptet när vi letade efter något att använda överbliven vitvinssås till. Blev fantastiskt gott!
Ann-marie