Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan

Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? Den här är det nästan lite retrokänsla på. Koka ihop en god vitvinssås, ladda potatismoset med parmesan och matcha med finfina portionsbitar torskfilé. Skjuts in i ugnen! Strössla sedan med färska räkor och dill.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Ingredienser
4 portioner
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1/2 krm peppar
1 krm riven muskotnöt
Räkor
500 g räkor med skal
Svampfräs
250 g champinjoner
2 msk smör
200 g fryst, tinad bladspenat
Vitvinsås
2 schalottenlökar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm kajennpeppar
600 g torskryggfilé (MSC-märkt)
Till garnering
dill
Gör så här
00:05:00
00:05:00
00:03:00
00:10:00
00:05:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi4300 KJ / 1027 kCal
Fett64 g
Salt4.56 g
Kolhydrater50 g
Protein53 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
22 stGott
Ingela
Helt underbart!! Jag undrar om man kan förbereda hela gratängen dagen innan och bara värma och gratinera dagen man ska ha den...Förutom räkorna då..???
Anne-marie
Hej Anne-Marie! Det går fint att förbereda gratängen en dag innan. (förutom räkorna) Tänk på att den står ordentligt kylt bara. Lycka till. Vänliga hälsningar Leif
ICA-köket
Den var sååååååååå god.
Andreas
Hittade det här receptet när vi letade efter något att använda överbliven vitvinssås till. Blev fantastiskt gott!
Ann-marie
God men krävde mer tid i ugnen.
Vendela
Lyxig och populär bland gäster
Emelie
Jag gör alltid typ ett annat recept än det som står, jag har receptet som en grov skiss och sedan målar jag det med egna färger liksom, duchesse potatisen gjordes med en liten skvätt grädde och olja motsvarande mängden i receptet, hade även i lökpulver och padano istället för parmesan och elvisp. Såsen var i grund vitsås 2 fiskbuljongtärningar, vitlöks pulver och lökpulver, torkad dill(hade inget fryst kvar) inget extra salt men vitpeppar och inget vin. Inget vatten bara mjölk(1,5%) och en skvätt grädde typ tre stora matskedar vetemjöl, gjorde såsen tjock som stuvning eftersom fisk ofta blöter ner såsen.
Anna-maria
Mycket god! Alldeles för mycket vätska i såsen, kanske 0,5 dl? Eller späd bara med vatten till lämplig konsistens! Grundredning brukar vara 2 msk fett, 3 msk mjöl, 4 dl vätska till gratängsås. Hälsningar hushållsfröken
Eva lena
Hej och tack till Eva-Lena och alla ni andra som har kommenterat att såsen inte blivit bra. Våra kockar har nu provlagat om fiskgratängen och vi har uppdaterat receptet enligt deras rekommendation, med flera mängder som korrigerats. Hoppas ni vill laga gratängen igen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Såsen måste reduceras. Mycket.
Åke
En supergod fiskgratäng. Det blev mycket sås som var lite för tunn efter att fisken släppt ifrån sig vatten. Tänk på att reducera såsen kraftigt till en tjockare konsistens för att den ska bli lagom i ugnen.
Martina