Billig kycklinggryta med vitlök och basilika
Storkok är både billigt och effektivt. Här ett recept på en generös kycklinggryta med smak av både tomat, vitlök och basilika som räcker till många måltider, kanske även som matlåda. Servera kycklinggrytan med kokt potatis, ris eller pasta alla passar lika bra.
Ingredienser
6 portioner
1 kg fryst eller färsk kycklingfilé
3 msk matolja
salt
svartpeppar
3 dl fryst hackad lök (3 dl motsvarar 2-3 gula lökar)
3 vitlöksklyftor
2 förp krossade tomater (à ca 500 g)
3 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
300 g frysta haricots verts (bönor)
4 msk fryst basilika
1 tsk strösocker
Serveringsförslag
pasta, ris eller kokt potatis
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi1588 KJ / 378 kCal
Fett16 g
Salt3 g
Kolhydrater14 g
Protein43 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Vår familj tyckte om grytan! Vi lät den stå ett natt i kylen och dra åt sig smakerna innan vi åt.
Gösta
2024-09-19Tyvärr ingen i familjen som gillade denna rätt. Barnen ratade den och vi vuxna som annars gillar tomatbaserade rätter gillade inte heller denna. Inget vi kommer att laga igen.
Jessica
2024-09-09Gott och bra basrecept som går att variera efter vad man har hemma! Rev i blomkål som började bli tråkig och hade i creme fraiche istället för grädde, honung istället för socker och så lite timjan och vitvinsvinäger.
Isabell
2024-09-09