Lök- och tomatpaj
Här är en härlig och krämig lök- och tomatpaj med mycket goda smaker. Du gör ett klassiskt pajskal som du fyller med gul och röd lök, cheddarost och tomat. Sedan fyller du på med en äggstanning och gräddar i ugnen. Gott till lunch eller middag!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2011
Ingredienser
6 portioner
Botten
150 g kallt smör
5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 rödlökar (à 100 g)
2 gula lökar (à 100 g)
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 tsk torkad timjan
salt
peppar
250 g körsbärstomater
150 g riven lagrad ost gärna cheddarost eller Folkeost
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2813 KJ / 672 kCal
Fett47 g
Salt1.5 g
Kolhydrater45 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegod! till midsommar eller kräftskivan, använder alltid dinkel mjöl och blandar i lite olika ostar och örtkryddor supergott.
Anne charlotte
2022-06-21PS. jag gjorde pajdegen glutenfri, bytte ut mjölet till samma mängd glutenfritt mjöl, och arbetade den för hand, lite kladdigt men det går bra.
Johan
2014-11-25Jättegod paj! Både jag och min partner kunde inte få nog av den. Följde receptet till punkt och pricka, nästa gång kommer jag dock ha i lite hackade tomater i lökblandningen och ta 1dl grädde och 3dl mjölk istället för 2dl grädde och 2dl mjölk för att dämpa gräddsmaken lite.
Johan
2014-11-25