ÖVER 60 MIN | Medel

Frasig filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Filodeg som pajskal ger gott fras! I denna vegopaj samsas krämig getost, söta körsbärstomater och karamelliserad lök. Toppa med pepprig rucola och rostade pinjenötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala, dela och finhacka löken. Hacka ruccolan. Halvera tomaterna.
  3. Fräs löken i hälften av smöret på låg temperatur ca 10-15 minuter, den ska bli karamelliserad.
  4. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 25 cm i diameter. Pensla kanterna med olja.
  5. Smält resten av smöret. Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med resterande ark. Låt degen hänga över kanten.  
  6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Tillsätt lök, ruccola och smulad getost. Häll i formen.
  7. Lägg på tomaterna och toppa med den lagrade osten.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Täck ev pajen med folie mot slutet.
  9. Servera pajen ljummen. Strö över pinjenötter vid servering.
  10. Till servering: Ruccola och tomatklyftor.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Pajen går att förbereda dagen före. Värm i ca 10 minuter på 150°C vid servering.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bufféportioner
  • 250 g bananschalottenlök
  • 65 g ruccola
  • 10 körsbärstomater
  • 50 g smör
  • rapsolja (till formen)
  • 6 ark filodeg
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g chèvreost (getost)
  • 1 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
  • 2 msk rostade pinjenötter
Till servering
  • ruccola
  • tomater

Näringsvärde
Per portion

Energi 1110 kJ / 265 kCal