Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ljummen ostsallad med bakad broccoli

En underbar sallad med italienska smaker där blomkål och broccoli får rosta i ugn med vitlök och mandel. Lägg till söta päron, krämig mozzarella och pikant parmesan för en komplett vegetarisk måltid. God på buffén!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250 °C. Ställ en plåt mitt i ugnen.
  2. Ansa och skär broccolin och blomkålshuvudet i buketter.
  3. Skala och skiva vitlöken. Grovhacka mandeln.
  4. Blanda broccoli, blomkål, vitlök och mandel med olivolja och salt i en bunke.
  5. Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Häll ut grönsakerna på plåten och ställ in i ugnen igen.
  6. Rosta grönsaksblandningen mitt i ugnen ca 12 minuter.
  7. Citrondressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
  8. Dela, kärna ur och skär päronet i mindre bitar. Dela mozzarellan i mindre bitar.
  9. Lägg babyspenat eller rucola och basilikabladen på ett stort fat. Lägg på de ljumna grönsakerna, päron, mozzarella och parmesan. Ringla över dressingen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfri mozzarella eller ersätt den med t ex laktosfri salladsost.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt mozzarellan med tofu och ev parmesan med annat mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja parmesan utan konserveringsämnet E1105 lysozym, eller svensk hårdost.

Tips

Den som saknar köttet kan servera salladen med t ex bresaola eller kyckling.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 broccoli (à ca 500 g)
  • 1/2 blomkålshuvud (à ca 350 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl sötmandlar
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 moget päron
  • 1 mozzarella (à 125 g)
  • 1 påse babyspenat eller rucola (à 65 g)
  • 1/2 kruka basilika
  • 50 g grovriven parmesanost
Citrondressing
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2173 kJ / 519 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB