Ljummen grekisk sallad
Middag med smak av Grekland. Kvisttomater och kalamataoliver rostas i ugn, och serveras med en helstekt fetaost, matvete, och strimlad zucchini och gurka som ringlas med en oreganodressing. Fint skivad rödlök till är ett måste!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019
Ingredienser
4 portioner
500 g små kvisttomater
2 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk olivolja (+ extra till stekning)
2 dl matvete
1 liten zucchini (à ca 200 g)
1 stor gurka (à ca 400 g)
1 rödlök
500 g fetaost
salt
svartpeppar
Dressing
1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk honung
1/2 tsk torkad oregano
2 krm salt
Till servering
ljust surdegsbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3209 KJ / 768 kCal
Fett52 g
Salt3.43 g
Kolhydrater44 g
Protein28 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Denna är min nya favorit sallad
Sara
2023-07-20Hur fan steker man fetaost utan att den smälter och fastnar? Mvh
Andreas
2023-07-20Hej Andreas! Fetaost ska stekas på hög värme i olja och kort tid 1-2 minuter. Steker man den på för låg värme och för länge smälter den. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22Jag stekte ihop grönsakerna (utom gurkan och oliverna). Hade med en paprika och några soltorkade tomater i olja också. Sedan blandade jag de varma grönsakerna med det kokta och avrunna matvetet. La några salladsblad i botten på djupa tallrikar och la upp grönsaksvetet, den stekta fetaosten och de ugnsbakade tomaterna, oliverna och dressingen. Gott som bara den. Matigt och fräscht. Rekommenderas.
Eva-lena
2023-07-19