UNDER 45 MIN | Medel

Linsgryta med fetaost och krämigt ägg

Ett recept på enkel linsgryta med gröna linser och kokosmjölk som serveras med stekt mangold, fetaost, chimichurri och krämigt kokt ägg. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Chimichurri: Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
  2. Skölj linserna noga. Lägg i en kastrull med vatten och buljongtärning och koka upp. Koka på låg värme under lock i 15–20 min, de ska vara lite al dente.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i oljan tills löken mjuknar. Tillsätt buljongtärning och kokosmjölk och låt koka upp. Rör ner linserna och smaka av med salt och peppar.
  4. Fräs mangold eller spenat i smör tills det mjuknar och smaka av med salt.
  5. Koka äggen krämiga i 6–7 minuter, spola i kallt vatten och skala.
  6. Servera linsgrytan med den frästa mangolden eller spenaten, smulad fetaost, krämigt ägg och ringla chimichurrin över.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och fetaost.

Ingredienser

Portioner: 4
Chimichurri
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 1/2 msk finhackad schalottenlök
  • 1/2 tsk finhackad vitlök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 3/4 krm salt
  • 2 1/2 dl gröna linser
  • 5 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • 4 små eller 2 stora schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g färsk mangold eller bladspenat
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 1 förp fetaost (à 150 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 3128 kJ / 747 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept