Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lins- och bönchili

De gröna eller svarta linserna gör sig bra i den här smakrika chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor så har du matig middag som räcker länge. Lyxa till lins- och bönchilin med koriander och starka jalapeños på toppen. Receptet är ett storkok, blir det mat över frys gärna in i matlådor.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  4. Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör om då och då.
  5. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  6. Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.
  7. Till servering: Servera med koriander, jalapeños, limeklyftor, tortillachips och gärna en klick matyoghurt.

För alla

Fri från gluten med lämpligt bröd tillbehör. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen och servera med lämpliga tillbehör.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Grundreceptet passar för 3 middagar för 4 port.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 4 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 gula paprikor
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 1/2 msk spiskummin
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 förp krossade tomater (à ca 400 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl svarta- eller gröna linser
  • 1 dl japansk soja
  • 4 lagerblad
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
  • 250 g frysta majskorn
  • salt
  • peppar
Till servering
  • koriander
  • jalapeños
  • lime
  • tortillachips
  • matyoghurt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1800 kJ / 431 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept