UNDER 30 MIN | Medel

Bönchili med linser och picklad lök

Oavsett om du älskar koriander eller inte, så kommer denna rätt inte göra dig besviken. En smakrik chili kokas upp och äts med ris, picklad lök, och koriander efter behag! För att tillföra lite balans i varje tugga rekommenderar vi starkt att äta den med crème fraiche.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 31, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklad lök: Koka upp socker, ättika och vatten. Skala och skiva löken tunnt och lägg ner i lagen. Låt den ligga i lagen och dra minst 20 minuter. Rör runt då och då.
  2. Chili: Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Fräs paprikan i olivoljan i en stekpanna eller stekgryta någon minut utan att den tar färg. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Chili: Tillsätt tomatkross, vatten, smulad buljongtärning och sambal oelek. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter. Rör om då och då.
  5. Häll bönorna och linserna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönorna, linserna och majsen (inkl vattnet i förp) i chilin. Låt allt bli varmt och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer sambal oelek.
  6. Till Servering: Servera chilin med ris, koriander, crème fraiche och sallad.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Rosta majsen gyllenbrun i en stekpanna innan den blandas ner i chilin.

Ingredienser

Portioner: 4
Picklad lök
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk ättika (12%)
  • 1/2 dl vatten
  • 2 rödlökar
Chili
  • 1 grön paprika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater med vitlök (à 390 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 förp svarta kokta bönor (à 380 g)
  • 1 förp kokta gröna linser (à 380 g)
  • 1 förp majskorn (à 150 g)
  • salt
  • peppar
Ris
  • 4 port ris
Till servering
  • 1 förp färsk koriander (à 20 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 kruka krispsallad

Näringsvärde
Per portion

Energi 2900 kJ / 692 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept