ÖVER 60 MIN | Medel

Lingongravad lax med fänkålssallad

Gravad lax på ett nytt sätt – med lingon! Detta recept på vackert röd lingongravad lax är en höjdare till julbordet. Den gravade laxen serveras med en krispig fänkålssallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, salt, lingon och svartpeppar. Krossa lingonen lite. Skär laxen i två lika stora bitar.
  2. Gnid in kryddblandningen runt om laxen. Lägg ihop bitarna i en plastpåse och förslut noga. Lägg på en tallrik i kylskåp och låt stå ca 1 ½–2 dygn, beroende på tjocklek, vänd då och då.
  3. Fänkålssallad: Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Rör ihop citronjuice, senap, dill, salt och peppar. Vänd ner fänkålen i dressingen.
  4. Skär laxen i tunna skivor och servera med fänkålssalladen och gärna extra dill.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är per portion beräknat på 8 portioner.

Tips

När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp. Den går också bra att frysa in.

Ingredienser

Portioner: 8-10
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 150 g tinade frysta lingon
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 kg skinn- och benfri odlad laxfilé (gärna mittbiten)
Fänkålssallad
  • 1 fänkål
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 dl finhackad dill (+ ev extra till garnering)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1213 kJ / 290 kCal