Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lingongravad lax med svartpeppar och apelsin

Gravad lax hör julen till och har man tid att göra sin egen är detta recept en riktig fullträff. En lingon- och apelsingravad lax doftar underbart och smakerna har en självklar plats på julbordet. En tydlig smak av svartpeppar balanserar det syrliga från lingonen och apelsinen. En framtida klassiker?

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina lingonen.
  2. Stöt pepparn grovt i en mortel. Blanda peppar, salt och socker.
  3. Skär 6-8 skåror i skinnet på laxen och lägg den i en form. Gnid in rikligt av kryddblandningen runt om laxen.
  4. Låt laxen ligga i rumstemperatur ca 1 timme så att socker- och saltblandningen löser sig.
  5. Mosa lingonen med en gaffel. Riv det yttersta skalet av apelsinen. Pressa saften ur halva apelsinen. Blanda apelsinskal och -saft med lingonen.
  6. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, blanda lingon- och apelsin med socker- och saltvätskan från formen, häll vätskan i påsen och förslut den ordentligt.
  7. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bästa resultat. Vänd laxen varje dag.
  8. Skär laxen i tunna skivor före serveringen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per bufféportion.

Tips

Servera gärna med hovmästarsås!

Ingredienser

Portioner: 15 bufféportioner
  • 1 dl lingon
  • 2 tsk svartpepparkorn
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 bitar färsk laxfilé med skinn, gärna mittbitar (à 500 g)
  • 1 apelsin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 276 kJ / 66 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer