UNDER 45 MIN | Medel

Limebakad kolja med gurksallad

Här kommer ett recept på kolja vi hoppas du ska gilla. Blanda smetana och rivet limeskal, och bred över fisken innan den åker in i ugnen. För att göra rätten ännu mer spännande serveras den med en gurksallad som blandats med ärtskott och sesamfrön, innan de får marineras i smaker från limesaft och soja. Mums!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 8, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär fisken i portionsbitar och lägg i en ugnsform och salta.
  3. Riv yttersta skalet av limen (spara resten av limen till gurksalladen) och blanda med smetanan. Krydda med salt och peppar. Bred smetanan över fisken. Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56°C.
  4. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Strimla gurkan. Blanda med sojan och pressa över juice från limen. Blanda ned ärtskotten och sesamfröna.
  6. Servera koljan med ris och gurksallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Strimla enkelt? Hyvla gurkan med mandolin eller osthyvel och strimla sen skivorna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g koljafilé
  • salt
  • 1 lime
  • 2 dl smetana
  • peppar
  • 4 port ris
  • 1/2 gurka
  • 2 msk japansk soja
  • 100 g ärtskott
  • 1/2 msk sesamfrö

Näringsvärde
Per portion

Energi 2329 kJ / 554 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept