Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lax- och koljapastej

Lax- och koljapastej är ett avancerat och rikt recept med en fascinerande konsistens från laxfärsen och koljafilén. Perfekt att servera på buffébordet eller till midsommar.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tärna laxköttet och lägg det med salt, mjöl, citronsaft och ett av äggen i en matberedare. Mixa till en slät färs.
  2. Tillsätt det andra ägget under omrörning och därefter grädden.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Tärna koljaköttet fint och lägg hälften i en välsmord avlång form, ca 1 1/2 liter (för 8 port). Strö över finskuren gräslök och nymalen peppar. Lägg på hälften av fiskfärsen.
  5. Lägg på resten av koljabitarna, gräslök, dill och till sist resten av fiskfärsen.
  6. Täck formen med aluminiumfolie och ställ formen i en till hälften vattenfylld långpanna. Baka pastejen i 1 timme. Låt svalna.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör glutenfri: uteslut vetemjöl och använd i stället majsstärkelse (Maizena).
Gör laktos och mjölkproteinfri: uteslut vispgrädde och använd i stället "grädd-produkten" från Beneviva eller Imat från Oatly. Smörj formen med mjölkfritt margarin eller olja.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 400 g laxfilé (rumsvarm)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 ägg (rumsvarma)
  • 3 dl vispgrädde (rumsvarm)
  • 3 msk finhackad gräslök
  • 200 g koljafilé
  • 1 liten knippa dill
  • 1 1/2 tsk rosépeppar (1,5 tsk rosépeppar kan bytas mot 2 krm vitpeppar)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?