Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Leverterrin med brioche

Denna läckra terrin av levern från kyckling eller skogsfågel får sin goda smak av konjak, timjan och lagerblad. Leverterrin serveras med en utsökt brioche av mjöl, jäst och vatten. Detta mästerliga recept passar dig som söker en utmaning i köket.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Göt så här- texten är avsett för 6 portioner.

  1. Putsa levern fri från hinnor och lägg den i en bunke.
  2. Blanda konjaken med kryddorna och saltet. Häll blandningen över levern och blanda väl. Låt leverblandningen dra i nedre delen av kylskåpet i 2 timmar. Under tiden gör du briochebrödet.
  3. Använd 3 nya och rengjorda oglaserade terrakottablomkrukor med ca 10 cm i diameter i överkant. Blötlägg dem i vatten i 1 timme innan du börjar baka. Torka därefter krukorna och smörj med smör eller olja ända upp till kanten. Lägg lite folie i bottnen på varje kruka så att hålet i bottnen täcks.
  4. Briochedeg: Blanda mjöl och salt och finfördela matfettet i blandningen. Vispa upp ägget. Rör ut jästen
    i vattnet och blanda detta med ägget. Rör ner detta i mjölblandningen och täck degen med bakduk. Den ska vila i ca 10 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela den i 2 delar. Ta bort en bit från varje del till lock. Kavla ut bitarna och klä varje kruka helt inuti med deg. Gör lock genom att göra en rundel med ca 15 cm i diameter, nagga dem och lägg dem åt sidan.
  6. Ta upp levern ur skålen och låt den rinna av. Ta bort lagerbladen och fyll de degklädda krukorna med leverblandningen.
  7. Tryck fast locken noga. Jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C. Pensla med ägg och grädda i ca 50 minuter tills leverblandningens innertemperatur är 70°C. Använd gärna en digital termometer eller en vanlig stektermometer för bästa resultat!
  8. Ta ut de terrinfyllda bröden ur krukorna innan de svalnat helt. Servera med Lingonchutney och stekta äppelbitar.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 800 g lever av tjäder, orre anka, gås eller kyckling
  • 2 dl konjak
  • 1/2 tsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
Briochedeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1/2 pkt jäst (à 50 g)
  • 3 tsk ljummet vatten
  • 1/2 ägg till pensling av bröden
Lägg till i inköpslistan