Ugnsbakad leverpastej | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Ugnsbakad leverpastej

Denna ugnsbakade leverpastej med grislever, karré eller bogfläsk och ansjovis är rustik och välsmakande god. Pastejsmeten kan du förbereda och frysa in i förväg och ta fram och grädda lagom till jul. Praktiskt i julstressen!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kg portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa levern, lägg den i kallt vatten 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C. 
  3. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet.
  4. Skär lever, ansjovis och fläsk i små bitar.
  5. Mixa alla ingredienser utom grädden i matberedare. Tillsätt grädden i omgångar tills smeten är helt slät.
  6. Prova smaksättningen genom att steka en klick smet i en stekpanna med matfett. Krydda ev. ytterligare.
  7. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie.
  8. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 timme, eller tills pastejens innertemperatur är 72°C. Låt kallna i formen.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

Näringsberäkningen är beräknad per bit.

Tips

En pastej räcker till 12 bitar.

Fram till punkt 6 går att göra långt i förväg. Frys den råa smeten, ta fram den och tina. Grädda några dagar innan jul, så pastejen får mogna i smaken.

Ingredienser

Portioner: 1 kg
  • 500 g grislever
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1/2 burk ansjovisfilé (à 50 g)
  • 200 g benfri fläskkarré eller bogfläsk
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk mejram
  • 2 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 1/2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 892 kJ / 213 kCal