Inbakad älgpastej | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Inbakad älgpastej

Inbakad älgpastej är ett riktigt smarrig men avancerat recept som du tillagar på bland annat älgfärs, fläskfärs, rimmat fläsk och färsk mejram. Den krämiga pastejen tillagas i ugnen och behöver sedan vila under natten innan den serveras i skivor.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 10 portioner.

  1. Blanda fläsk-och älgfärs. Finhacka det rimmade fläsket. Tillsätt det och smaksätt med mejram/oregano, timjan, salt, vitpeppar, madeira/portvin och konjak. Rör ner ägg och grädde.
  2. Ta en matsked färs och gör ett stekprov. Smaka av kryddningen. Ställ färsen kallt.
  3. Blanda alla ingredienser till degen och ta så mycket vatten att den blir smidig. Låt vila 1 timme i kylen.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta undan en bit av degen till lock. Kavla ut resten av degen, ca 2 mm tjock.
  6. Smörj en 2-liters pastejform (aluminium eller pressad plåt) och klä med degen upp till kanten (för 10 port).
  7. Lägg i skink-/späckskivor omlott så att de täcker degen och hänger över kanterna. Fyll till hälften med färs. Lägg på pistaschnötterna. Lägg i resten av färsen.
  8. Vik över späckskivorna och degkanterna. Dunka formen mot en skärbräda.Pensla degkanterna med äggula blandat med lite vatten.
  9. Kavla och skär ut ett tunt lock av resterande deg. Lägg det över pastejen. Pensla med äggula.
  10. Stick ut 2 -3 små hål i locket för att ånga ska slippa ut.
  11. Grädda längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Täck med aluminiumfolie.
  12. Sänk värmen till 150 °C och grädda i ytterligare ca 1 timme, till ca 75°C innertemperatur. Använd gärna stektermometer. Låt svalna, ställ kallt över natten.
  13. Ta fram pastejen i god tid före servering och låt den bli rumsvarm. Skär pastejen i skivor och servera med sallad och körsbärshack, se tips, eller färdigt gelé.

För alla

Rätten innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt gräddalternativ från Oatly eller Beneviva. Välj ister eller mjölkfritt margarin till degen.

Tips

Serveras pastejen som en förrätt kan skivorna med fördel värmas i ugnen i 5 -10 minuter i 150°C.

Häll av och grovhacka körsbär inlagda i rom och servera som ett friskt tillbehör. Långt ifrån alla butiker har dessa inlagda körsbär i standardsortimentet, men det går alltid att be din handlare beställa hem dem.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 400 g fläskfärs eller nötfärs
  • 400 g älgfärs eller annan viltfärs
  • 100 g rimmat fläsk
  • 1 dl grovhackad färsk mejram eller oregano
  • 2 msk torkad timjan
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 tsk nymalen vitpeppar
  • 4 msk madeira eller portvin
  • 2 msk konjak
  • 2 ägg
  • ca 7 dl vispgrädde
  • 240 g parmaskinka eller serranoskinka eller tunna späckskivor (max 1 mm)
  • 1 dl pistagenötter (hela och skalade)
  • äggula + vatten
Deg
  • 8 dl vetemjöl
  • 75 g flytande margarin eller smör/olja
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 1 1/2 msk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 540 kJ / 130 kCal