Inbakad älgpastej

Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat
3
Inbakad älgpastej

Inbakad älgpastej är ett riktigt smarrig men avancerat recept som du tillagar på bland annat älgfärs, fläskfärs, rimmat fläsk och färsk mejram. Den krämiga pastejen tillagas i ugnen och behöver sedan vila under natten innan den serveras i skivor.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2005

Inbakad älgpastej

Ingredienser

10 portioner
400 g  fläskfärs eller nötfärs
400 g  älgfärs eller annan viltfärs
100 g  rimmat fläsk
1 dl  grovhackad färsk mejram eller oregano
2 msk  torkad timjan
1 - 1 1/2 msk  salt
1 tsk  nymalen vitpeppar
4 msk  madeira eller portvin
2 msk  konjak
2   ägg
ca 7 dl  vispgrädde
240 g  parmaskinka eller serranoskinka eller tunna späckskivor (max 1 mm)
1 dl  pistagenötter (hela och skalade)
äggula + vatten

Deg

8 dl  vetemjöl
75 g  flytande margarin eller smör/olja
1   ägg
1 tsk  salt
2 dl  vatten
1 1/2 msk  salt

För alla

Rätten innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt gräddalternativ från Oatly eller Beneviva. Välj ister eller mjölkfritt margarin till degen.

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 10 portioner.

Tips

Serveras pastejen som en förrätt kan skivorna med fördel värmas i ugnen i 5 -10 minuter i 150°C.

Häll av och grovhacka körsbär inlagda i rom och servera som ett friskt tillbehör. Långt ifrån alla butiker har dessa inlagda körsbär i standardsortimentet, men det går alltid att be din handlare beställa hem dem.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Det har nog blivit fel med 1½ msk salt i degen

Roland

2021-04-29

Vid bakningen krymer färsen kraftigt och mellan deg och färdigräddad färs blir luftrummet så stort att det inte går att skära upp pastejen elegant. Jag har försökt att fylla tomrummet med portvinsgelé men luftspalten är för stor. Hur löser jag detta problem, jag vill ha samma vackra resultat som visas på bilden. Hans Ulfendahl

Maj

2005-06-14

Jag skulle vilja ha receptet kompletterat med den inbakade filén också.

Ingrid

2005-04-17

Näringsvärde per portion

Energi540 KJ / 130 kCal
Fett8 g
Kolhydrater6 g
Protein4.5 g

Testa liknande recept

Marockanska viltfärsspett
Betyg 3 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kalkonmousse på endive
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Viltburgare med Västerbottensost
Betyg 3.5 av 5.
38 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Under 45 min att tillaga
Viltfärsgryta
Betyg 3.9 av 5.
49 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Älgfärslimpa med plommongräddsås
Betyg 3.6 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga