Inbakad älgpastej

3
3
Inbakad älgpastej

Inbakad älgpastej är ett riktigt smarrig men avancerat recept som du tillagar på bland annat älgfärs, fläskfärs, rimmat fläsk och färsk mejram. Den krämiga pastejen tillagas i ugnen och behöver sedan vila under natten innan den serveras i skivor.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2005

Inbakad älgpastej

Ingredienser

10 portioner
400 g fläskfärs eller nötfärs
400 g älgfärs eller annan viltfärs
100 g rimmat fläsk
1 dl grovhackad färsk mejram eller oregano
2 msk torkad timjan
1 - 1 1/2 msk salt
1 tsk nymalen vitpeppar
4 msk madeira eller portvin
2 msk konjak
2 ägg
ca 7 dl vispgrädde
240 g parmaskinka eller serranoskinka eller tunna späckskivor (max 1 mm)
1 dl pistagenötter (hela och skalade)
äggula + vatten

Deg

8 dl vetemjöl
75 g flytande margarin eller smör/olja
1 ägg
1 tsk salt
2 dl vatten
1 1/2 msk salt

För alla

Rätten innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt gräddalternativ från Oatly eller Beneviva. Välj ister eller mjölkfritt margarin till degen.

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 10 portioner.

Tips

Serveras pastejen som en förrätt kan skivorna med fördel värmas i ugnen i 5 -10 minuter i 150°C.

Häll av och grovhacka körsbär inlagda i rom och servera som ett friskt tillbehör. Långt ifrån alla butiker har dessa inlagda körsbär i standardsortimentet, men det går alltid att be din handlare beställa hem dem.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Roland

2021-04-29

Det har nog blivit fel med 1½ msk salt i degen

Maj

2005-06-14

Vid bakningen krymer färsen kraftigt och mellan deg och färdigräddad färs blir luftrummet så stort att det inte går att skära upp pastejen elegant. Jag har försökt att fylla tomrummet med portvinsgelé men luftspalten är för stor. Hur löser jag detta problem, jag vill ha samma vackra resultat som visas på bilden. Hans Ulfendahl

Ingrid

2005-04-17

Jag skulle vilja ha receptet kompletterat med den inbakade filén också.

Näringsvärde per portion

Energi 540 KJ / 130 kCal
Fett 8 g
Kolhydrater 6 g
Protein 4.5 g
Läs mer om näringsvärden