Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lantterrin med portvin och pistage

En lyxig terrin med färska örter, kycklinglever och portvin. Fläskkarré skuren i små bitar ger terrinen en köttigare och fastare karaktär än en klassisk paté. Förbered gärna och förvara i frysen. Som klippt och skuren på julbordet!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök i en matberedare.
  2. Skär levern i ca 1 1⁄2 cm små bitar.
  3. Fräs löken mjuk i omgångar i hälften av smöret i en stor stekpanna utan att den får färg. Ta upp och lägg i en stor bunke.
  4. Tillsätt levern i pannan och stek den i resterande smör ca 3 minuter. Tillsätt levern i bunken med löken.
  5. Sätt ugnen på 150°C. 
  6. Skär karrén i ca 1 1⁄2 cm små bitar. Blanda ner karré, fläskfärs, portvin, kalvfond, grädde, pistagenötter och kryddor i bunken.
  7. Blanda allt till en smidig smet, gärna i köksmaskin på låg hastighet. 
  8. Fördela smeten i en brödform (ca 1 1⁄2 liter för 10 portioner). 
  9. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten och ställ in i nedre delen av ugnen 75–90 minuter. Innertemperaturen ska vara 70°C.
  10. Ta ut terrinen och låt den svalna helt. Häll av vätskan ur formen. Lägg ev terrinen i fryspåsar och frys in.
  11. Vid servering: Ta fram och tina terrinen 6–8 timmar i rumstemperatur. Skär i skivor och servera gärna med Hemkokt chutney på tranbär.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i fonden och ersätt grädde och smör med laktosfritt.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i fonden. Byt grädden mot ris-, havre- eller soja-baserad gräddersättning.
Gör äggfri: Kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 125 g schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 g kycklinglever
  • 2 msk smör
  • 200 g benfri fläskkarré
  • 700 g fläskfärs
  • 1/2 dl portvin
  • 3 msk konc kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • 1 msk färsk finhackad mejram
  • 1 msk färsk finhackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1471 kJ / 352 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept