Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Valnötsbaguetter à la Bruks

Charlotte Kalla tipsar om valnötsbaguetter med surdeg till frukost. Surdegsbaguetterna tar två dagar att baka då surdegen behöver stå över natten. Resultatet är goda baguetter med knapriga valnötter som passar lika bra till frukostmackan som att servera till soppor och sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Rör ihop alla ingredienser till surdegen i en bunke som tillhör en assistent. Täck med ett lock eller plastfolie. Låt stå över natten (8-10 timmar) i rumstemperatur.
  2. Dag 2: Rör ut jästen i vattnet. Rör ner det i surdegen. Blanda ner mjöl, valnötter hela eller grovt hackade och honung. Arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ca 2 minuter.
  3. Smörj en bunke eller plastlåda med lite olja, lägg över degen i den. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen 2-3 gånger där den ligger i lådan. Vik degen från varje håll mot mitten. 
  4. Sätt ugnen på 250˚C.
  5. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 4 delar. Knåda inte degen utan dra ut varje del och vik ihop. Forma till baguetter ca 30 cm långa. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 15 minuter.
  6. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen efter ca 5 minuter till 200˚C. grädda ytterligare ca 15 minuter. För att baguetterna ska bli ”sega” lägg in några isbitar på en plåt under eller spraya in lite vatten.

För alla

Fri från ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: gör egen surdeg på glutenfritt mjöl samt välj glutenfritt mjöl till bakningen.

Näringsberäkningen är beräknad per baguette.

Ingredienser

Portioner: 4 st
Dag 1
  • 1 dl vetesurdeg (1 dl motsvarar 100 g) finns färdig att köpa
  • 3 dl kallt vatten (3 dl motsvarar 300 g)
  • 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar 300 g)
Dag 2
  • surdeg från dag 1
  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten (4 dl motsvarar 400 g)
  • ca 10 dl vetemjöl special (10 dl motsvarar ca 600 g)
  • 100 g valnötter
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt (1 msk motsvarar ca 20 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4275 kJ / 1022 kCal