Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vetesurdegsbröd

Baka vetebröd med färsk surdeg är enkelt men kräver en dos tålamod och tid. Men med ett par timmars jästid hinner alla fina aromer utvecklas och belöningen blir två små smakrika surdegsbröd med krispig skorpa. Och så doften av nybakat bröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lös jästen i vattnet i en bunke som tillhör en bakmaskin. Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter på låg hastighet. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt arbeta degen ytterligare ca 4 minuter.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen 3 minuter.
  3. Lägg degen i en inoljad bunke och täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme. Dra upp kanterna på degen och vik mot mitten av degen runt om med fuktad hand. Låt degen jäsa under plastfolie ytterligare 1 timme.
  4. Lägg försiktigt upp degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Forma varsamt till två limpor. Låt jäsa på mjölad handduk ca 2 timmar, eller till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 250°C och sätt in en plåt i ugnen. 
  6. Ta ut den heta plåten och lägg på ett bakplåtspapper och vänd upp bröden på plåten.
  7. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 230°C.
  8. Grädda 25-30 minuter.
  9. Låt bröden svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 1/4 paktet jäst (1/4 paket motsvarar 12,5 g)
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • 1 påse färsk surdeg gärna fullkornsvete (à 150 g)
  • 6 1/2 dl vetemjöl special (6,5 dl motsvarar 390 g)
  • 2 tsk salt
  • olja (till bunken)
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer