Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
.jpg)
Recept på levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
.jpg)
Ingredienser
2 st
Dag 1, kväll
100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)
Dag 2, morgon
surdeg från gårdagen
500 g vatten (500 g = 5 dl)
10 g färsk jäst för matbröd
800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja
Gör så här
00:08:00
00:05:00
00:03:00
00:02:00
00:05:00
02:00:00
01:00:00
00:30:00
00:15:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
29 stJag fattar inte grejen med isbitarna 😩
Kajsa
Om man önskar västerbottenost levain, ska man då ha osten i brödet eller på brödet och när rekommenderar ni att göra det i processen?
Mimmi
Kan man byta färsk jäst mot torr jäst?
Anneli
Hej Anneli! Ja, visst går det bra! Läs på paketet hur mkt den torra jästen motsvarar i färsk jäst, och värm lite av vattnet enligt anvisning på paketet. Den torra jästen vill ju ha extra varm vätska för att vakna till! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Låt degen helst ligga en kvart innan insättning i ugnen, annars är risken att skarven inte fäster ihop alls och brödet tillagas som ett ”C”, eller som en halloumiskiva.
Isac
Är det torrjäst eller färskjäst?
Matilda
Hej Matilda! Tack för din fråga. Det ska vara färsk jäst. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Tack! För ett mycket gott surdegsbröd. Fast jag ändrade det lite Jag hade egen rågsurdeg, använde en vanlig bakbunke i plast och la vatten i ugnen i stället för is. Gräddade dem i varmluft men sänkte värmen något. Har gjort det här receptet vid två tillfällen första gången med vetemjöl och andra gången med 3 dl fint rågmjöl i vetemjölet. Båda gångerna blev bröden kanonbra.
Elisabeth
Väldigt bra recept. Degen jäste enormt med stora fina luftblåsor. Jag utgick från min egen surdeg när jag satte fördegen
Kerstin
Jag är hyfsat van "bagare". Har prövat och provat på det mesta. Ju mer van, desto mer improvisation. För mig är levain något nytt, vilket har efterlyst av mitt äldsta barnbarn. Får se hur detta går.
Jan
Väldigt gott bröd. Kul att baka.
Anders
Min ugn går bara till 250, ska jag köra på det bara i 15 min först då?
Linnea