Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
.jpg)
Recept på levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.
Samarbete med:
KronJäst
.jpg)
Ingredienser
2 st
Dag 1, kväll
100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)
Dag 2, morgon
surdeg från gårdagen
500 g vatten (500 g = 5 dl)
10 g KronJäst färsk jäst för matbröd
800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja
Gör så här
00:08:00
00:05:00
00:03:00
00:02:00
00:05:00
02:00:00
01:00:00
00:30:00
00:15:00
00:30:00
Har du lagat receptet?

Kommentarer
29 stJag fattar inte grejen med isbitarna 😩
Kajsa
Om man önskar västerbottenost levain, ska man då ha osten i brödet eller på brödet och när rekommenderar ni att göra det i processen?
Mimmi
Kan man byta färsk jäst mot torr jäst?
Anneli
Hej Anneli! Ja, visst går det bra! Läs på paketet hur mkt den torra jästen motsvarar i färsk jäst, och värm lite av vattnet enligt anvisning på paketet. Den torra jästen vill ju ha extra varm vätska för att vakna till! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket