Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Betyg 4.7 av 5.94 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Recept på levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Ingredienser

2 st

Dag 1, kväll

100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl)
150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl)
150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl)

Dag 2, morgon

surdeg från gårdagen
500 g vatten (500 g = 5 dl)
10 g färsk jäst för matbröd
800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl)
1 msk salt (1 msk = 20 g)
neutral olja t ex rapsolja

Gör så här

00:08:00
00:05:00
00:03:00
00:02:00
00:05:00
02:00:00
01:00:00
00:30:00
00:15:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

29 st
  • Jag fattar inte grejen med isbitarna 😩

    Kajsa

  • Om man önskar västerbottenost levain, ska man då ha osten i brödet eller på brödet och när rekommenderar ni att göra det i processen?

    Mimmi

  • Kan man byta färsk jäst mot torr jäst?

    Anneli

    Hej Anneli! Ja, visst går det bra! Läs på paketet hur mkt den torra jästen motsvarar i färsk jäst, och värm lite av vattnet enligt anvisning på paketet. Den torra jästen vill ju ha extra varm vätska för att vakna till! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Låt degen helst ligga en kvart innan insättning i ugnen, annars är risken att skarven inte fäster ihop alls och brödet tillagas som ett ”C”, eller som en halloumiskiva.

    Isac

  • Är det torrjäst eller färskjäst?

    Matilda

    Hej Matilda! Tack för din fråga. Det ska vara färsk jäst. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Tack! För ett mycket gott surdegsbröd. Fast jag ändrade det lite Jag hade egen rågsurdeg, använde en vanlig bakbunke i plast och la vatten i ugnen i stället för is. Gräddade dem i varmluft men sänkte värmen något. Har gjort det här receptet vid två tillfällen första gången med vetemjöl och andra gången med 3 dl fint rågmjöl i vetemjölet. Båda gångerna blev bröden kanonbra.

    Elisabeth

  • Väldigt bra recept. Degen jäste enormt med stora fina luftblåsor. Jag utgick från min egen surdeg när jag satte fördegen

    Kerstin

  • Jag är hyfsat van "bagare". Har prövat och provat på det mesta. Ju mer van, desto mer improvisation. För mig är levain något nytt, vilket har efterlyst av mitt äldsta barnbarn. Får se hur detta går.

    Jan

  • Väldigt gott bröd. Kul att baka.

    Anders

  • Min ugn går bara till 250, ska jag köra på det bara i 15 min först då?

    Linnea

Testa liknande recept

  • Surdegsfrallor (nattjästa)
    Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vetesurdegsbröd
    Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kanelsnurror
    Betyg 4.7 av 5.101 personer har röstat
    Receptet har 31 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Surdegsbröd
    Betyg 4 av 5.58 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vaniljbullar
    Betyg 4.1 av 5.114 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad